Kontakt os


 

Ny DR1-serie - 'Forsvundne arvinger'
Torsdag 25. januar 2018
Af Redaktionen
 
I den nye serie 'Forsvundne arvinger' går vært Mette Frisk på jagt efter arvinger, der ikke selv aner, at de er arvinger. Der er premiere tirsdag den 30. januar kl. 20.45 og der kommer i alt otte afsnit.


Det handler langt fra kun om penge. Store familiehemmeligheder kommer frem i lyset og ukendte familiemedlemmer dukker op i 'Forsvundne arvinger' på DR1, oplyser DR.


Rigsarkivet gemmer på spor om os alle

På Rigsarkivet er der hjælp at hente, når arvinger ikke er lige til at finde. Arkivar Adam Jon Kronegh vil i samarbejde med Mette Frisk forsøge at finde frem til de arvinger, DR leder efter i programmerne. I Rigsarkivet ligger 460.000 hyldemeter med dokumenter, og de gemmer på spor efter os alle. Fødsler, vielser, retssager, hospitalsjournaler og udvandringsprotokoller havner på hylderne og bliver til en del af vores allesammens fælles historie.


Svært at tale om

I 1941 blev Dagny på 17 år i al hemmelighed tvunget til at give sit nyfødte barn væk. Hun så aldrig sin datter igen. Nu er Dagny død og hendes bortadopterede datter skal findes, for måske har hun ret til en arv. Men ingen ved, hvad datteren hedder, hvor hun bor, og om hun overhovedet er i live. Med hjælp fra Rigsarkivet går Mette Frisk på jagt efter Dagnys datter.

Det er den første sag, som Mette Frisk kaster sig over. På Rigsarkivet får Mette Frisk oplyst, at den unge Dagny sidenhen har fået to børn. Det viser sig at Dagny har holdt det hemmeligt overfor sine nye børn, at de har en halv-storesøster. Men nu skal de altså dele en arv med hende.

Mens Adam følger papirsporet gennem folkeregisterkort, faderskabsjournaler og Mødrehjælpsarkivet, opsøger Mette Frisk de mennesker, der har kendt Dagny og hendes hemmelighed. Samtidig sættes Dagnys personlige historie ind i en historisk kontekst – for hvordan var det egentlig at bliver gravid uden for ægteskab i 1941? Til sidst samles oplysningerne, så Dagnys børn kan få historien om, hvad der skete dengang, og hvorfor deres mor traf de valg, hun gjorde.


Krig, kærlighed og kriminalitet

Seriens otte afsnit viser, at der kan være mange forskellige grunde til at afdøde og arvingerne har mistet kontakten. Hovedpersonerne er hver især havnet i situationer, der har tvunget dem til at tage nogle valg, der siden har haft dramatiske konsekvenser.

Således spiller Anden Verdenskrig, åndssvagelovgivningen, den manglende mulighed for at få en abort, en verdenskendt smuglerring og udvandring en rolle i programmerne.


Foto: Vært på 'Forsvundne arvinger' Mette Frisk og arkivar i Rigsarkivet Adam Jon Kronegh. (Fotograf: Sigurd Høyen)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002