Kontakt os


 

Historien om Søren Kam på DR
Mandag 10. april 2017
Af Karsten Jensen
 
Den tidligere SS-officer og mordanklagede Søren Kam var indtil sin død for to år siden den mest berygtede og mest omtalte nazist i Danmark. Nu kommer historien om hans liv, baseret på private videooptagelser, der aldrig før har været offentliggjort.
Sammen med to andre begik Søren Kam et brutalt mord på BTs redaktør Carl Clemmesen i 1943, men efter krigen skjulte han sig under falsk navn i Tyskland. Han kom aldrig for en domstol, selvom skiftende danske regeringer gennem et kvart århundrede prøvede at få ham udleveret.

I mellemtiden blev Søren Kam en 'nazistisk rockstjerner' i det europæiske SS-veteranmiljø bl.a. i selskab med Himmlers datter, skriver DR i en pressemeddelelse i dag.

Under krigen mødte han både Hitler og Himmler, og han var tiltænkt en stor rolle i Danmark, hvis tyskerne havde sejret. I programmet fortæller Søren Kam bl.a. om sine møder med de nazistiske topledere, om mordet på Clemmesen, de verdenshistoriske slag på østfronten og sit liv på flugt fra en dansk retssal.

Den privilegerede grosserersøn fra Charlottenlund meldte sig til SS allerede som 18–årig. Han blev en nazistisk berømthed pga. sin dødsforagt på Østfronten og fik tildelt Jernkorsets Ridderkors, en af det 3. Riges største hædersbevisninger.

Hans sidste mission skulle være at forsvare 'Alpefæstningen'. Hitler havde planlagt, at han selv, Himmler og det tredje riges øvrige topledere skulle kæmpe til sidste mand i de tysk-østrigske alper, og Søren Kam var en af de elitesoldater, der blev sendt i forvejen for at gøre 'fæstningen' klar. Da Hitler i stedet begik selvmord i Berlin, gik Søren Kam under Jorden, og han dukkede først op under sit eget navn mange år efter krigen.

Parallelt med Søren Kams dramatiske liv giver programmet indblik i nazismens fascination og den 'modhistorie' som Kam og mange andre tidligere SS-folk har bygget op om 2. verdenskrig. I denne alternative fortælling var SS-soldaterne heltene, der forsvarede Europa mod kommunismen. En slags forløber for NATO. Og ingen vidste noget om KZ-lejrene - ifølge Kam.

Historien om Søren Kam er også historien om, hvordan mennesker i alle tidsaldre under de rette betingelser kan blive politisk radikaliseret i grad, der kan føre dem ud i ekstreme voldshandlinger til gavn for 'sagen', i Sørens Kams tilfælde det nazistiske 1000-årsrige.

Det er i den forbindelse tankevækkende, at Søren Kam kun var én ud af de 12.000 danskere, der søgte ind i Waffen-SS. Det er langt flere end antallet af aktive modstandsfolk under det meste af besættelsen i Danmark

'Søren Kam: nazisten der aldrig fortrød' er produceret af DR Historie & Tro og er tilrettelagt af Ole Retsbo, der har stået bag en lang række dokumentarer, temalørdage og dokumentarserier på DR, bl.a. 'I konspirationernes tid', 'Af is skal du genopstå', 'Dengang vi var på månen', 'Hængt ud på forsiden' og 'Sådan er danskerne'.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002