Kontakt os


 

Så kommer 'Matador' endelig i HD
Torsdag 30. marts 2017
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Da 'Matador' sidst blev genudsendt i 2012, var der mange der undrede sig over, at det skete i den gamle, dårlige SD-kvalitet, idet 'Matador' ellers er optaget på 16 mm farvefilm, og derfor ville kunne vises i HD-kvalitet. Nu sker det imidlertid - langt om længe. I øvrigt et par år tidligere end planlagt.
Fra lørdag den 6. maj kl. 20 vil seerne igen - for 8. gang - kunne følge med i Lise Nørgaards populære tv-serie 'Matador', der bl.a. leverer en "blankpoleret" udgave af den danske historie og ikke mindst giver et fejlagtigt indtryk af besættelsestiden. Blandt de groteske fejl er skildringen af doktor Hansen som den Radikale frihedskæmper. Historikere kalder dette totalt forløjet, da der ingen Radikale var med i modstandsbevægelsen.

Men 'Matadors' instruktør og idémand Lise Nørgaad var 'tilfældigvis' folketingskandidat for netop Det Radikale Venstre.

Se mere: http://tvnyt.com/artikel/default.asp?id=21285


Udfodrende restaurering

Restaureringen af Lise Nørgaards serie har været et udfordrende projekt for restaurerings-eksperterne fra Nordisk Film Shortcut, oplyser DR i dag i en pressmeddelelse.

Den ansvarlige for restaureringen, Hans Vermeij fra Nordisk Film Shortcut, fortæller at restaureringen af de 24 afsnit af 'Matador’ har taget tre år.

"Først har vi digitalt scannet de gamle filmstriber og lagt på store servere, så materialet ikke risikerer at gå tabt. Herefter har vi fjernet snavs, støv og ridser, som giver seeren en helt anden oplevelse. Vi har gjort serien skarpere, farverne mere klare, så detaljer, som man ikke før har lagt mærke til, nu er tydelige. For eksempel er det efter restaureringen lettere at se, hvad der står i Tidende. Alt dette er sket uden at fjerne den originale filmiske æstetik, som var kernen i hele restaureringsprojektet," fortæller Hans Vermeij.

Udover at serien fremstår skarpere end tidligere, har restaureringsholdet også kigget på seriens format. Den teknologiske udvikling har halet ind på den knap 39 år gamle serie, hvis format ikke længere passer til nutidens fjernsynsskærme.

"Efter ønske fra fotografen, der var med til at optage 'Matador' i sin tid, har vi tilpasset billedformatet til nutidens fjernsynsskærme, som er større end dengang 'Matador' blev sendt for første gang. Det betyder, at seerne ikke i samme grad som tidligere vil se de sorte bjælker i siden af billedet. Det giver et bedre visuelt udtryk for seeren, som nu kommer til at se hovedpersonerne tættere på og i et langt skarpere format," siger Hans Vermeij.

For fire år siden lød det fra DR, at DR nok ville genudsende 'Matador' igen (for 8. gang) om "fem-seks år", men det sker altså allerede nu efter kun fire år. Nærmere bestemt - fra og med den 6. maj kl. 20.00 på DR1. Det er dog kun de første seks afsnit af serien, der sendes her i foråret 2017. Hvornår de resterende 18 afsnit sendes, oplyser DR ikke noget om.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002