Kontakt os


 

Lars Brygmann følger skadede krigsveteraners 'Arctic Challenge'
Tirsdag 14. marts 2017
Af Redaktionen
 
Kanal 5 og Discovery Channel laver dokumentarserie om krigsveteraner, der nægter at give op. Veteranerne trodser deres fysiske og psykiske skader i et forsøg på at krydse Nordøstgrønland. Serien får premiere på Kanal 5 og Discovery Channel til efteråret.
”Man kan vælge, om man vil være sit handicap, eller om man har et handicap.” Det er mantraet for ni krigsveteraner, der i dag tirsdag ankommer til Grønland for at gøre det stort set utænkelige: vandre 400 kilometer fra Mestersvig til Daneborg på bare 32 dage.

Med i krigsveteranernes ski- og slædespor følger skuespiller Lars Brygmann, der bliver vært på den dokumentarserie, som anstrengelserne bl.a. munder ud i.

”Jeg har efterhånden lært, at nogle gange får man muligheder her i livet, hvor man bare skal sige ja – og så bagefter tænke: gud, hvad er det, jeg har rodet mig ud i. Det er det her et godt eksempel på. Jeg føler mig vanvittigt privilegeret over at få lov til at være ’flue på væggen’ og følge de her mennesker, der har været udsat for nogle voldsomme ting, og som nu kaster sig ud i det her vilde projekt,” fortæller Lars Brygmann, der har trænet hårdt op til ekspeditionen, hvor han deltager på nøjagtigt samme vilkår som krigsveteranerne og fortsætter:

”Det værste scenario, jeg kan forestille mig, er, hvis min fysik ikke rækker. For hvad så? Vi er afsted i en måned, og man kan ikke bare stå af undervejs, så jeg har bare at følge med. Jeg har ikke lyst til at være det hjul, der ikke kan dreje rundt – for det er jo ikke mig, det handler om på den her ekspedition. Det er krigsveteranerne, der er de vigtige her.”

Selve ekspeditionen ’Arctic Challenge’ er skabt af foreningen ’Veterans in Motion’, der er en velgørende forening startet på initiativ af en gruppe tilskadekomne veteraner. Formålet er at vise, at det er muligt at rykke fysisk og psykisk sårede soldaters grænser, og at de på trods af deres skader, som f.eks. benamputationer, andre alvorlige skader på kroppen samt PTSD, stadigvæk er en kæmpe ressource. Ekspeditionen består af ni skadede krigsveteraner, der følges af nogle garvede Sirius-folk, samt en læge, en bandagist og en fysioterapeut.

Dokumentarserien følger hele ekspeditionen lige fra de indledende forberedelser til selve turen tværs over Nordøstgrønland, hvor krigsveteranerne og Lars Brygmann - isoleret fra al civilisation - bliver udsat for alt, hvad Grønlands barske natur har at byde på - lige fra temperaturer på ned til 40 minusgrader og solide snestorme til smukke naturscenarier og vilde dyr.

Mandskabet ankommer til Mestersvig senere i dag og vender hjem i midten af april. Til efteråret vil Kanal 5 vise dokumentarserien, der kommer til at bestå af fire afsnit med Lars Brygmann, mens Discovery Channel viser et dokumentarprogram, der går bag ekspeditionen.
Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002