Kontakt os


 

TV 2 Charlies tv-serie om Radio Mercur på skærmen om en uge
Mandag 27. februar 2017
Af Redaktionen
 
Så er det om en uge, at første afsnit af TV 2 Charlies nye seriesatsning om Radio Mercur sendes. Det bliver til 10 afsnit om den legendariske radiostations fødsel, storhed og fald.


De fiktive personhistorier i tv-serien er inspireret af virkelige begivenheder i tiden fra 1958-1962, hvor Radio Mercur var i luften og via et hul i lovgivningen gjorde det muligt at sende radio på en - i Danmark - helt ny måde med rock'n'roll, pop og reklamer.


Danmarks Radio svigtige de unge i 1950'erne

Der var ikke meget for de unge på Danmarks Radio i 1950'erne - faktisk stort set intet. Det meste var klassisk musik - og seriøse og ofte selvhøjtidelige taleprogrammer. Fremkomsten af rock'n'roll, swing og R&B i 1950'erne var ikke noget Danmarks Radio lod lytterne mærke noget til. Man kaldte det "neger-musik" og mente bestemt ikke, at denne moderne form for musik var opbyggelig for ungdommen.

Det ville en håndfulde unge mennesker ikke finde sig i, skriver Ekstra Bladet.

Sammen med villige investorer lancerede de i 1958 reklame-finansierede radioudsendelser, fra et skib i Øresund under navnet Radio Mercur. Musik og præsentationsform lå milevidt fra de søvndyssende udsendelser fra Danmarks Radio.

Det holdt i fire år. I 1962 vedtog Folketinget en lov, der forbød Radio Mercur, og og i august 1962 var det slut.


Anholdt for at spille popmusik

Manuskriptforfatter – og tv-kok – Adam Price syntes at historien om Radio Mercur var så god, at den kunne blive til en tv-serie. Han studsede bl.a. over at unge blev arresteret af politiet for at spille popmusik

"Jeg tænkte, at der da var en fed historie om dem, der med ren Klondyke-ånd satte sig for at bryde Danmarks Radios monopol. Som Olsen Banden havde de en plan, og de førte den ud i livet. Det sjove er, at nogle måneder efter, at Radio Mercur blev lukket i 1962 via en særlov i Folketinget, startede P3, efterhånden med mange af medarbejderne fra Mercur. DR vidste godt, at stationen havde fat i noget. Man ville bare lave det selv," siger Adam Price til Ekstra Bladet.

Adam Price fik ideen og udviklede den sammen med Jesper Malmrose, men Price, der er bundet af en ny tv-serie på DR til efteråret, har ikke været med i selve manuskript-arbejdet. Det har Søren Frellsen og Jesper Malmrose i stedet stået for.


En pop-enthusiast, en grosserer og en radioamatør

I første afsnit af 'Mercur' møder pop- og rockmusik-entusiasten Flemming forretningsmanden Jan Irsinger, og hurtigt opstår drømmen om at bryde Statsradiofoniens radiomonopol. Sammen vil de give de unge de svingende toner, de hungrer efter.

Sammen med Flemmings kæreste og medstuderende, Gitte, finder de et hul i lovgivningen, der tillader dem at realisere deres drøm, hvis de kan købe et skib og sende radio fra internationalt farvand i Øresund.

Jan får overtalt sin gudfar, grosserer Preben Borg, til at skyde penge i eventyret, og Flemming får sin ven, cykelsmeden, Richard, der også er ivrig radioamatør, til at komme med om bord som cheftekniker.

I andet afsnit købes en villa, hvor der installeres et radiostudie, og hvor der hersker hektisk travlhed frem mod premieren.

Jan og Preben hyrer nye folk ved at stjæle dem fra de mere etablerede medier. Reklame-legenden Schiøler Mortensen og Torben Stenbæk fra Statsradiofonien slutter sig til holdet og tilfører nye høje lønninger til en kasse, der i forvejen er tom. Flemming får problemer med at balancere jobbet på radioen og sine jurastudier. Jan forsøger at rejse de manglende penge, der er altafgørende for, om de når den store premiere.

Blandt de medvirkende er Flemming Vestergaard: Andreas Jessen, Jan Irsinger: Jon Lange, Anne-Marie Jensen: Neel Rønholt, Gitte Skovgaard: Stephania Potalivo. Lily Irsinger: Charlotte Fich. Preben Borg: Peter Gantzler. Richard Hansen: Jesper Lohmann. Verner Vestergaard: Henrik Birch. Tove Vestergaard: Susanne Storm. Schiøler Mortensen: Ken Vedsegaard. Torben Stenbæk: Rasmus Botoft. Karen-Margrethe Halvorsen: Karoline Brygmann. Henry Halvorsen: Jesper Zuchlag. Peder Falk: Steen Stig Lommer.

Første afsnit af 'Mercur' sendes mandag den 6. marts kl. 20.45. Andet afsnit sendes søndag den 12. marts kl. 20.45 - med genudsendelse mandag den 13. marts kl. 20.40.


Foto: Flemming (Andreas Jessen) og hans kæreste Gitte (Stephania Potalivo) er i Tivoli for at høre Tommy Steele. (Fotograf: Rolf Konow / TV 2)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002