Kontakt os


 

DR1 sætter fokus på Irak
Onsdag 26. februar 2003
Af Stig Hartvig Nielsen
 
DR sætter i aften fokus på den tilspidsede situation i Irak og USAs planer om at angribe landet. Sendefladen ryddes på DR1 af TV-Avisen mellem kl. 19 og 21 for at give plads til en tema-udsendelse med titlen "Irak: Krig eller fred". Aktuelle gæster og DRs udenrigskorrespondenter analyserer og kommenterer den alvorlige situation. Udenlandsredaktør Torsten Jansen siger til tvnyt.com, at man vil søge at komme hele vejen rundt om konfikten - og vil prøve at se tingene både fra Iraks og fra USAs side. Fredsforsker Jan Øberg er der dog ikke blevet plads til.
I programmet i aften vil seerne få lejlighed til at komme helt tæt på magtens absolutte centrum, når DR taler med præsident Bush's udenrigspolitiske toprådgiver. Man vil også tale med Jens Claus Hansen, kommandørkaptajn, og der bliver talt med irakere i Danmark - hvoraf nogle er imod og andre for en krig mod Irak. Bl.a. vil man få en vurdering fra den tidligere irakiske hærchef nu bosat i Sorø.

Blandt de øvrige medvirkende er Per Stig Møller og Mogens Lykketoft, der vil forholde sig til to forskellige scenarier - det idéelle og det værst tænkelige.

"Vi skal ikke gejle en stemning op for eller imod en krig ved kun at se de fra USAs side eller ved kun at støtte fredsbevægelsen. Målet er at belyse alle sider, så seerne selv kan tage stilling", forklarer Torsten Jansen til tvnyt.com. Han peger på, at det 'humanitære' aspekt af krigen vil blive dækket indgående - bl.a. i form af interviews med biskop Karsten Nissen, der er en markant modstander af krigen og i et indslag om den nye, danske fredsbevægelse.

Én ekspert har TV-Avisen dog ikke fundet relevant at tage med i programmet. Det er den kendte fredsforsker, Jan Øberg, der har været stærkt kritisk overfor TV-Avisens måde at behandle krisen i Irak på - og har betegnet den som ren krigsretorik. Han har samtidigt taget afstand fra TV-Avisens dæmonisering af Iraks præsident Saddam Hussein.

Torsten Jansen siger, at "der ikke var plads til Jan Øberg" i det to timer lange program i aften, og erkender at Jan Øberg slet ikke er blevet brugt af TV-Avisen i den nuværende Irak-krise.

Som noget specielt vil vil Gallup gennemføre en meningsmåling for TV-avisen i starten af udsendelsen, som vil fortælle om danskernes holdning til en eventuel krig. Konklusionen på meningsmålingen er klar inden kl. 21.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002