Kontakt os


 

DR1-serie om delebørn
Onsdag 21. december 2016
Af Redaktionen
 
En tredjedel af alle børn i Danmark oplever, at deres forældre flytter fra hinanden, og det er efterhånden blevet normalt at være delebarn. En ny DR1-serie - 'Delebørn' - sætter fokus på, hvordan børnene selv oplever at være delebørn.


Børnenes egen version
I fire programmer følges børn i fem forskellige familier, der fortæller fra deres perspektiv. Børnene er repræsentanter for en stor generation af skilsmissebørn, der har mere end et sted, de kalder hjem. Børnene fortæller ærligt, at det ikke er nemt at være delebarn, men at det også sagtens kan fungere helt fint - det kræver bare noget af mor og far og de andre voksne omkring dem. Og så kræver det tilvænning.

"Så til sidst, når du har været flere års delebarn, så kan du nærmest pakke alt det, du skal bruge til en hel uge på et kvarter. En gang imellem hjemme ved min far, tager vi tid på, hvor hurtigt jeg kan pakke tasken – det er rigtig sjovt, og min rekord den er 10 minutter", siger Alberte på 15 år.


Savnet bliver et vilkår

En skilsmisse er ikke sjov – heller ikke for børn. Men ved de voksne, hvad børn tænker om at have to hjem, to familier og to regelsæt? Hvordan det er konstant at savne? Og hvem skal inviteres til konfirmationen? Måske er det hele ikke så slemt, men det kræver kloge voksne og tålmodige børn.

Programmerne berører nogle af de store forandringer som følger med en skilsmisse. Det at bo i to forskellige hjem, at leve med to forskellige familier, at savne, og hvordan de store dage håndteres.


Et indblik i delebørns hverdag

DR1 følger Sofie, hvis forældre gik fra hinanden for et år siden, og siden har hun manglet halvdelen af sit liv – uanset om hun er hos sin mor eller far. Hun savner den tid, hvor hendes mor og far var sammen, selv om hun godt ved, at den ikke kommer igen.

Iben savner alenetid med sin far, så den årlige teatertur til København er et stort højdepunkt, hvor de har mulighed for at snakke og opleve noget sammen.

Veronika og Kornelias mor har fået et barn med sin nye kæreste, men de har hvert deres hjem. Og derfor flytter Veronika og Kornelia frem og tilbage mellem tre hjem.

Én af fordelene kan være de bonusmødre, –fædre og nye søskende, som kommer ind i ens liv. Valentins mor og Mammi er gået fra hinanden, men Mammis nye kæreste er gravid, og Valentin glæder sig til at blive storebror igen.

Frederik og Johan har til gengæld fået tre nye papbrødre, som de storhygger sig med og spiser fredagslasagne hos.


Eksperternes råd

Bente Boserup, seniorkonsulent i Børns Vilkår, psykolog og børnesagkyndig Ulla Dyrløv og familieretsadvokat Jacob Steen Andersen videregiver deres erfaringer fra deres arbejde med delebørn og giver gode råd om alle de ting, som forældre skal være meget, meget bedre til.

'Delebørn' sendes på DR1 fire onsdage i januar – første gang den 4. januar kl. 21.00.


Foto: En tredjedel af alle danske børn under 18 år oplever, at deres forældre flytter fra hinanden - og det er blevet normalt at være delebarn. Her er det Veronika og Kornelia fra DR1-serien 'Delebørn'. (Fotograf: Mads Nielsen)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002