Kontakt os


 

'Mord i Middelalderen' på DR K
Tirsdag 20. december 2016
Af Redaktionen
 
Kriminalsager i almindelighed og mordgåder i særdeles er populært tv. Som regel fra nutiden. Men nu går DR K helt tilbage til middelalderen, hvor Peter Kær og Torben Svendrup - mellem jul og nytår - dykker ned i nogle af middelalderens allerstørste mordgåder, intriger og mysterier.


I løbet af fire programmer ses der nærmere på begivenheder i middelalderen, der har haft afgørende betydning for Danmarkshistorien. Vært Peter Kær og historiker Torben Svendrup følger de historiske spor til gerningssteder, storslåede kirker og krypter, hemmelighedsfulde grave og berømte monumenter. De kigger også på malerier og krøniker, og læser i originale tekster fra middelalderen. Alt sammen for at blive klogere på en række spektakulære mord, hvem der stod bag dem og ikke mindst, hvorfor de skete.


Mordet på Poul Laxmand

Det første program, der får premiere på DR K på mandag kl. 20.30, undersøger mordet på Poul Laxmand, Danmarks 'statsminister' og en af Rigets mest velhavende mænd, der myrdes da han forlader kongens slot på Højbro den 22. juni 1502.

Drabsmændene ved man hvem er, men de blev aldrig dømt. Det blev til gengæld Poul Laxmand selv, men først efter sin død. Dommen lyder på landsforræderi og al hans jord og ejendom tilfalder kronen. Men er dette en tilfældighed, hvorfor bliver Laxmand dræbt, og hvorfor bliver han erklæret landsforræder? Dette er historien om griskhed, korruption og politiske intriger, hvor penge dækker over selv den mest åbenlyse forbrydelse og hvor selveste ærkebiskoppen og Kong Knud er superskurke.


Mordet på Dyveke

I program to fortæller 'Mord i Middelalderen' historien om Kong Christian den 2. der som ung møder den skønne og borgerlige Dyveke i Bergen. Hun bliver hans elskerinde indtil hun, under mystiske omstændigheder, dør i 1517. På Nationalmuseet findes en altertavle fra 1515 og her kan man bl.a. se Christian den 2. samt en mystisk, nøgen og grædende kvinde, som man mener kan være Dyveke. Dette er en fortælling om kærlighed, utroskab, giftmord og romantiske intriger på allerhøjeste plan, der også̊ får politiske konsekvenser.


Mordet i Finnerup Lade

Det tredje program undersøger et af Danmarkshistoriens mest berømte mord, nemlig mordet i Finderup Lade. Selvom mange har hørt om mordet er der faktisk ingen der ved, hvem morderen var - mordet er uopklaret. I programmet afslører Peter Kær og Torben Svendrup, hvem der sandsynligvis står bag.

Vejen gennem middelalderen og frem til afsløringen er ikke for sarte sjæle. Den involverer både blodsudgydelser og terrorlignende angreb. I programmet dykker Peter og Torben dybt ned i de middelalderlige arkiver på Det Kongelige Bibliotek, og de taler med en drabsefterforsker. De kommer også forbi Finderup, Viborg, Ringsted og Nyborg for bl.a. at se på gerningssted og gravsted.


Mordet på Knud Larvard

I det sidste program i serien rejser 'Mord i Middelalderen' tilbage til den 7. januar 1131 hvor statsmanden Knud Lavard bliver lokket i baghold i Haraldsted og får sit hoved kløvet i to.

Morderen er hans fætter Magnus, Kong Niels’ søn. Knud Lavard bliver senere kåret som helgen, og Magnus bliver dræbt i det oprør, der kommer som reaktion på mordet. Men hvorfor skulle Knud myrdes, hvad var Magnus bange for og hvad betød mordet for Danmark? Dette er historien om familieintriger, magtkamp og jalousi mellem to fætre. Og om et mord, der kommer til at påvirke hele kongerækken.

'Mord i Middelalderen' sendes første gang mandag den 26. december kl. 20.30 og de følgende tre dage på DR K'


Foto: Peter Kær og Torben Svendrup ser mellem jul og nytår på mordgårder fra middelalderen. (Fotocredit: Monday Productions)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002