Kontakt os


 

Præsidentvalg i USA fylder på TV 2
Onsdag 26. oktober 2016
Af Redaktionen
 
Onsdag den 8. november er der præsidentvalg i USA. Eller rettere: Der stemmes på valgmænd, der derefter skal vælge demokraten Hillary Clinton eller republikaneren Donald Trump til ny præsident for USA. Under halvdelen af befolkningen i USA ventes at gå til stemmeurnerne. TV 2 dækker begivenheden i et utal af udsendelser og indslag - på tre tv-kanaler samt digitale og sociale medier.
Dækningen af præsidentvalget har stået på i månedsvis i danske medier - bl.a. på TV 2 og TV 2 News

Nu bliver det kun endnu mere - som den 8. november nærmer sig.

I USA står et stort hold af reportere klar på valgdagen og valgaftenen, oplyser TV 2 i en pressemeddelelse. Jesper Steinmetz og Poul Erik Skammelsen er i et studie i New York og følger valget på tætteste hold, mens Ulla Terkelsen, Divya Das, Rasmus Tantholdt og Jesper Zølck er hos vinderne og taberne de vigtigste steder rundt om i USA.

I Danmark er Cecilie Beck vært i TV 2's valgstudie sammen med Mads Fuglede i programmet 'Præsidentvalg i USA', som samsendes på TV 2 og TV 2 News fra onsdag aften og helt frem til torsdag morgen.


TV 2: "I særklasse interessant"

"Amerikansk valg er altid spændende, men i år har det været i særklasse interessant at følge valgkampen. Den har bølget frem og tilbage med masser af dramatik omkring begge præsidentkandidater, og selvom de seneste målinger ikke er i Trumps favør, bliver det utroligt spændende at følge selve valgaftenen," siger Ulla Pors Nielsen, TV 2's event- og udviklingschef og tilføjer:

"Det bliver en dag og aften, hvor vi kommer helt tæt på valget, amerikanerne, kandidaterne og ikke mindst resultaterne på TV 2's kanaler og platforme, og vi giver danskerne den tætteste dækning med det bredeste perspektiv."


Amerikanerne: Nej, ikke rigtigt

Mens medierne - ikke mindst i Danmark - er ved at gå i selvsving, så er interessen mere beskeden i USA's egen befolkning, og kun ca. 40 procent af befolkningen afgiver deres stemme.

Afstemningsresultatet er nemlig givet på forhånd i langt de fleste stater, og uanset fordelingen af stemmer på valgmændene, er det vinderen der tager det hele. Kun i svingstaterne er der spænding om udfaldet.

Som nævnt tager vinderen i hver enkelt stat det hele. Hvis Demokraternes kandidat f.eks. får 50,01 procent i Florida og republikanerne får 49,13 procent i Florida - ja, så går alle 100 procent til demokraterne idet alle demokraternes valgmænd. Sådan gik det f.eks. sidst, da Obama fik dette ekstremt snævre flertal i Florida.

Dermed kan det sagtens ske, at den præsidentkandidat, der får flest stemmer - går hen og taber kampen om at blive præsident.

Ved sidste præsidentvalg i USA i 2012 blev der afgivet 129 mio. stemmer, mens 186 mio. ikke måtte stemme eller blev hjemme. Udover børn og unge, er der også mange andre dele af befolkningen der ikke må stemme; det gælder f.eks. indsatte i fængslerne, hjemløse, tidligere straffede, folk uden ID og i praksis forhindres mange fattige og især sorte fra at stemme. Der gælder forskellige regler fra stat til stat.


Varmer op fra om eftermiddagen den 8. november

TV 2 står i USA's og valgets tegn allerede fra kl. 12.35 tirsdag den 8. november, hvor der bl.a. varmes op med et interview med USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford. Og resten af eftermiddagen er der mulighed for at se eller gense Jesper Steinmetz' tur rundt i USA med valgbussen i ugerne op til valget.

Kl. 20.00 er Peter Ingemann sammen med Rasmus Tantholdt i USA for at følge valget i specialafsnittet 'Størst special - Præsidentvalg i USA'. Sammen forsøger de at finde ud af, hvad der skal til for at vinde valget, og hvad amerikanerne tænker om deres lands fremtid.

Kl. 21.00 tager tre af TV 2's korrespondenter over med 'Korrespondenternes Amerika - en rejse fra håb til had'. Ulla Terkelsen, Jesper Steinmetz og Poul Erik Skammelsen har alle været korrespondenter i USA, og de har rejst gennem landet.

USA er præget af vrede og had, og korrespondenterne søger svar på, hvorfor USA er så splittet, og hvordan det kommer til at gå, når valget er afgjort, og landet har fået en ny præsident.


Valg hele natten - på TV 2, TV 2 News, TV 2 Zulu og tv2.dk

TV 2 og TV 2 News samsender selve valget i programmet 'Præsidentvalg i USA' fra kl. 21.40 tirsdag den 8. november og helt frem til næste morgen, onsdag den 9. november, hvor 'Go' morgen Danmark' tager over. Desuden er 12 Nyhederne onsdag den 9. november udvidet til en time.

Anders Breinholt har lånt TV 2 Zulu for en aften, hvor han sammen med forskellige medværter i 'Natholdet præsidentvalg - hele natten på Zulu' følger valget direkte kl. 22.20-05.35. Der er masser af gode grin i vente, når 'Natholdet' kaster falkeblikket på valgets absurditeter og morsomheder.

Desuden viser Zulu kl. 21.00 dokumentarfilmen 'Michael Moore i Trumpland'.

tv2.dk er der livedækning af valget hele aftenen, liveblogging og et resultatunivers, der løbende opdateres. På streaming-tjenesten TV 2 Play er samles alle programmerne om det amerikanske valg i et dedikeret valgunivers.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002