Kontakt os


 

DR sætter fokus på alkoholafhængighed
Torsdag 15. september 2016
Af Redaktionen
 
Gennem et år har DR fulgt beboerne på et af Blå Kors' pensionater for hjemløse alkoholafhængige - og deres kamp for at vende tilbage til livet. Det er blevet til dokumentarserien 'Tro, håb og alkohol'. Første afsnit i aften på DR1 kl. 20.30.

I Danmark er omkring 140.000 afhængige af alkohol. Alkoholforbruget skader ikke bare den drikkende, men den griber også voldsomt ind i de pårørendes liv.

Engang havde beboerne på Blå Kors-pensionatet for hjemløse alkoholafhængige en bolig, en hverdag med familien og et job. Men i dag har de ingen af delene. Af mange forskellige årsager overtog alkoholen styringen af deres liv, og de endte på gaden.

I et år har DR fulgt beboerne på et pensionat i udkanten af København. Her kan man få et værelse og tre måltider om dagen. Og så er det forbudt at indtage alkohol.

"Med programrækken 'Tro, håb og alkohol' sætter DR lys på et kæmpe samfundsproblem, som kan være vanskeligt at tale om. Men alkoholafhængighed vedrører rigtig mange mennesker i Danmark, og har så mange ofre - både blandt dem der drikker, men også de nære familiemedlemmer lider skade – ikke mindst børnene. Jeg håber derfor, at vi med programmerne kan være med til at skabe en større åbenhed om konsekvenserne af et stort alkoholforbrug," siger redaktør på DR1 Erling Groth.


Morgenbajer på vej til skole

Selvom man er blevet hjemløs og afhængig af alkohol, så viser programmerne, at der stadig er drømme, håb og refleksion, som hos alle os andre. I serien medvirker bl.a. Henry, som er på pensionatet, fordi det ifølge ham selv er hans eneste mulighed for at overleve. Hans drøm er at få en kone, børn, et godt hjem og at være glad for sin hverdag, men han har brug for hjælp for at kunne nå der til. Henry begyndte allerede at drikke i folkeskolen, hvor en morgenbajer på vej til skole var daglig kost. Da vi møder Henry, er han på vej i fængsel, hvor han skal afsone en dom på 60 dage for vold. Han håber på at kunne bruge fængselsopholdet til at blive afvænnet, så dermed at bruge tiden så fornuftigt som muligt, mens han er væk fra pensionatet.


Børn som uskyldige ofre

Nogle af de største ofre er de børn, som vokser op med alkohol i familien. Det kan Ninette skrive under på. Hun er tidligere bestyrer af et supermarked, og da hun boede sammen med sine to døtre, kunne hun opretholde et pænt hjem, hvor der både blev gjort rent og lavet mad. Hun drak hverken inden eller på arbejdet. Men når hun kom hjem om aftenen, så drak hun ind til hun faldt omkuld. Det var børnenes opgave at rydde op efter hende, slukke fjernsynet, puste stearinlysene ud og prøve at slæbe hende op i seng. Det har gjort ondt på børnene, og Ninette har i dag været nødt til at sætte sin yngste datter på 13 år i familiepleje for at give hende nogle faste rammer, mens hun med hjælp fra pensionatet forsøger at kæmpe sig tilbage til livet.

'Tro, håb og alkohol' beskrives som en række rørende og varme portrætter af mennesker, som endte helt ude på kanten og nu prøver at komme på fode igen. Det er et alvorligt emne og en hård kamp, de kæmper, men det er også en programrække, hvor de medvirkende har overskud til at vise humor og hjælpe hinanden indbyrdes.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002