Kontakt os






 

DR og TV 2 afviser kritik: Dækning af terror er ikke ude af proportioner
Onsdag 27. juli 2016
Af Redaktionen
 
Ifølge Politikens Jakob Sheikh er mediernes terrordækning ude af proportioner og nærer spekulationer mod muslimer. Nyhedschef på TV 2 Jacob Nybroe og nyhedsdirektør i DR Ulrik Haagerup afviser kritikken. Haagerup erkender dog, at det er et dilemma - "for hver gang vi dækker terror, går vi terroristernes ærinde."
Journalist og forfatter Jakob Sheikh skrev i går i Politiken - under overskriften 'Mediernes terrordækning er kommet helt ud af proportioner' - om DR og især TV 2 News' dækning af skyderier i München fredag. Mange medier - bl.a. TV 2 News og CNN - gav i deres dækning udtryk for, at det var eller kunne være islamistisk terror. Det viste sig dog i stedet at være en anti-muslimsk, kristen, højreorienteret terrorist, der stod bag mordene på ni mennesker. Læs mere her: http://www.tvnyt.com/artikel/default.asp?id=65036


TV 2: Vi er ikke sat i verden for at tilbageholde oplysninger"

Jacob Nybroe, nyhedschef på TV 2, siger i dag til Journalisten.dk, at han "simpelthen bare er uenig med ham [Jakob Sheikh] i, at vores dækning er ude af proportioner."

Nybroe erkender dog, at balancen tippede for TV 2 News i et enkelt tilfælde - nemlig der, hvor et øjenvidne bliver spurgt af TV 2's vært, om vedkommende havde hørt nogen råbe "Allahu akbar".

"Indholdet i spørgsmålet er sådan set rimelig nok, synes jeg. Men der er et eller andet med tonen, som får det til at virke forudindtaget. Vi lægger ham ord i munden, og der tipper balancen lidt," siger Nybroe.

Han fortryder på ingen måde, at TV 2 News ryddede fladen og gik i Breaking News efter München-angrebet - før man kendte gerningsmanden og hans motiver.

"Når de angreb bliver til så store historier, er det jo, fordi de kommer i en kavalkade af angreb, hvor IS [Islamisk Stat] står bag flere af dem. Først den dag, vi bliver blinde for den udvikling, har vi et proportions-problem, synes jeg," siger Jacob Nybroe videre til Journalisten.dk, og uddyber: "Vi er jo ikke sat i verden for at tilbageholde oplysninger - vi er sat i verden for hele tiden at fortælle så meget, som vi kan i øjeblikket."

Han afviser, at man på TV 2 News "bare opfinder et eller andet, når der ikke er en ny udvikling. Vi udkommer ikke med noget, vi har opfundet."


DR: Det er et dilemma

Ligesom Jacob Nybroe fra TV 2 mener DRs nyhedsdirektør Ulrik Haagerup ikke, at mediernes terrordækning generelt er ude af proportioner.

Haagerup mener ikke, at medierne i nutiden bare kan vente til man ved, hvad en nyhedshistorie handler om. "Den nye medievirkelighed er, at vi som mennesker gerne vil følge med i det, der sker, mens det sker," siger han til Journalisten.dk

Ulrik Haagerup understreger dog, at han deler bekymringen over mediernes massive dækning af terror der - som Jakob Sheikh udtrykker det - kan skabe spekulative forhåndsklandringer af muslimer og flygtninge.

"Det er en svær balancegang ikke at overdramatisere," mener Haagerup og fortsætter over for Journalisten.dk: "Det er et dilemma, for hver gang vi dækker terror, går vi terroristernes ærinde. Fordi mediedækning jo er så essentielt for terrorister. Så vi skal holde tungen lige i munden og ikke gå i breaking-blodrus og sende bare for at sende. Vi skal også have noget at fortælle."


Jakob Sheikh: Jacob Nybroe fordrejer debatten

TV 2's Jacob Nybroe fordrejer debatten, når han lader som om, at nogen mener, at man skal tilbageholde oplysninger, skriver Jakob Sheikh på Facebook i dag, og understreger, at hans kritik jo netop går på, at medierne skal offentliggøre de tilgængelige oplysninger og undlade at spekulere om de oplysninger, man ikke har.

"Vi udkommer ikke med noget, vi har opfundet", siger Jacob Nybroe.

"Men hør her," skriver Sheikh og forklarer: "Når tv-værter, radioreportere eller skrivende journalister som jeg selv spekulerer, gætter og træder vande for åben skærm/mikrofon/spalte under et verserende angreb, så udkommer vi. Så opfinder vi ting, der ikke er dækning for. Det er forkert."



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002