Kontakt os


 

DRs børne-tv kommer på museum
Tirsdag 26. april 2016
Af Redaktionen
 
Den 4. maj åbner en ny udstilling om DRs børnefjernsyn i Den Gamle By i Aarhus. Her bliver der de næste otte måneder mulighed for at møde en stribe af DRs dukker og børneuniverser gennem årene.


Dukker som Anna og Lotte, Kaj og Andrea, Lillebror samt en lang række af de børneuniverser, som DR har præsenteret børnene for gennem de sidste 65 år, kommer op af DR Byens kælder og tilbage i det rampelys, der gjorde dem kendte.

Det gør de, når Den Gamle By i Aarhus i de kommende otte måneder fortæller Børne-TV’s historie i et samarbejde med DR. Udstillingen åbner for besøgende onsdag den 4. maj, og den varer frem til den 3. januar 2017.

På udstillingen vil man kunne studere alt fra den første børnetime i 1950’erne til noget af det nyeste, som DR Ramasjang og DR Ultra byder på – f.eks dukkerne fra ’Ramajetterne’, der arbejder i Ramasjang Lufthavn. Det hele bliver garneret med masser af tv-klip, velkendte dukker og rekvisitter og ting, som både far, mor og børn og bedsteforældre husker fra dage og aftener foran billedkommoden.


Udstilling i fem faser

”Vi vil gerne vise, hvor stor en rolle børnefjernsyn har haft i danskernes liv, og tør godt love, at alle vil kunne opleve noget, der har spillet en rolle for dem selv eller deres børn og børnebørn. Samtidig kan man også blive klogere på, hvordan børne-tv har udviklet sig gennem årene,” siger seniorprojektleder Kasper Zederkof fra DR Salg.

Udstillingen i Den Gamle By vil være delt op i fem faser. Et af rummene på udstillingen beskæftiger sig med de tidlige år, og her vil man bl.a. kunne møde Jørgen Clevin, figurerne Cirkeline, Frederik og Ingolf og støde på Lillebror, der dannede par med Ingrid for første gang for præcis 50 år siden i år. På udstillingen vil Lillebror også for første gang nogen sinde kunne spille af sig selv, fordi han har fået egen motor.

I et andet rum kan man høre om det, som DR selv kalder ”dukkeæraen” – 1970’erne og 1980’erne, hvor Kaj og Andrea, Anna og Lotte og Sørøver-Sally har taget turen med til Aarhus.


Premiere for Anna og Lotte

”Det er første gang, Anna og Lotte er med på udstillingen, ligesom vi også har originalerne af Kaj og Andrea med. Vi har lånt flere dukker denne gang af Kjeld Nørgaard, Sigurd Barrett, firmaet Bombay Copenhagen og Hanne Willumsen, der har lagt stemme til Andrea og Anna gennem alle årene,” forklarer Kasper Zederkof.

Som noget helt særligt er der også lavet nye Bamse-optagelser til brug på udstillingen. Her kan børn kravle op på taget af Bamses hus og kigge ned gennem vinduet til ham. Det er Bamses mor, Katrine Hauch-Fausbøll, der har skrevet og instrueret nye indspilninger sammen med børnenes gule favorit.

Udstillingen byder også på en ’Bullerfnis’-installation og en ’Score-Kaj’-installation, ligesom man kan genopleve ’Zig Zag’ fra 1990’erne, der netop blev produceret i Aarhus. Bjørnen Bjørn og dukkerne fra ’Morgenhår’ er også med, og det samme er temaet til ’Fjernsyn for dig’, som man selv kan få lov at spille på et interaktivt ’Fredagsbio’-orgel.

I et andet rum fører DR og Den Gamle By gæsterne helt op til nutiden, hvor DR har mottoet med, at en times tv gerne skal blive til 100 timers leg. Man kan for eksempel kigge ind til i landet Ramasjangs lufthavn fra ’Ramajetterne’, eller selv lege Flummer i lufthavnen.

”DR har også leveret en række aktiviteter til udstillingen. Det betyder, at der f.eks. af og til vil være optræden med Rosa fra Rouladegade, Onkel Reje og Store Nørd, ligesom man kan være med til at opklare ’Den Gamle By’-mysterier og møde Jacinta eller Rasmus Ott fra Ramasjang,” forklarer Kasper Zederkof.

Det er tredje gang, historien bag DRs børne-tv bliver udstillet. Den første udstilling var i indkøbscenteret Fields’ udstillingsområde i Ørestad, mens Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg lagde hus til udstillingen sidste forår.

”Udstillingerne er forskellige hver gang, og vi har gentænkt modellen, så vi bedre kan rejse med den. Derfor håber vi også, at endnu flere over hele landet kan få gavn af ’Børne-TV’s historie’ over de kommende år,” siger Kasper Zederkof.


Foto: Kaj og Andrea er med - og det samme er Andreas flyver. (Fotograf: Kirsten Ellebæk)
Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002