Kontakt os


 

Medieforliget forsinkes pga. socialdemo-kratisk-radikal underskriftsindsamling
Torsdag 28. november 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre har indsamlet tilstrækkeligt med underskrifter blandt Folketingets medlemmer til at få udskudt lovbehandlingen af medieforliget. Dermed forsinkes vedtagelsen af medieforliget til efter nytår, oplyser Politikens Netavis. Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre mener, at regeringen tilsidesætter den demokratiske proces ved at haste medieforliget igennem Folketinget med støtte fra Dansk Folkeparti. Både Venstre og Konservative afviser blankt kritikken og betegner manøvren som drilleri og helt galimatias – og peger desuden så på Socialdemokratiets og de radikales hykleri, idet det netop var disse to partier der for to år siden gennemførte et smalt medieforlig på et hemmeligt møde i Jylland – uden at de borgerlige partier deltog i så meget som én eneste forhandling med den daværende regering.
For to år siden sad Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre i regering og kulturministeren hed Elsebeth Gerner-Nielsen og var radikal. Da hun gennemførte det sidste medieforlig for to år siden foregik det både meget hurtigt og særdeles hemmeligt. Hun præsenterede sit medieudspil den 20. marts, og kun otte dage senere var der i al hemmelighed - i Jylland - indgået et smalt medieforlig - uden at de borgerlige partier havde været inviteret til én eneste reel forhandling.

”Og så kommer man nu og siger, at vi haster tingene igennem og tromler mindretallet. Det kan man vel kalde et imponerende hykleri”, siger Jens Rohde, og fastslår at der absolut intet belæg er for Socialdemokraternes og de Radikales påstand om, at regeringen tilsidesætter den demokratiske proces ved at vedtage den nye radio- og tv lov før jul.

”Alle procedurer, som findes for en lovbehandling, er overholdt til punkt og prikke. Derudover blev der holdt mere end femten forhandlingsmøder med oppositionen i foråret. Den 3. juni i år blev der så indgået forlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti. De øvrige partier valgte selv at forlade forhandlingerne på trods af adskillige indrømmelser, som endda stadig står i lovforslaget. Det vil sige, at alle har kendt indholdet af forliget siden juni. Nu finder man så pludselig ud af, at man vil have en høring, og at vedtagelsen af loven skal udskydes. Det kan kun være udtryk for en ekstrem langsom opfattelsesevne eller et barnligt ønske om at drille et flertal i Folketinget. Det er egentlig sørgeligt, at man ikke har noget bedre at tage sig til i S og R. Men så venter vi da bare til januar med at vedtage loven”, siger Jens Rohde

Med underskrifterne tvinges Folketingets præsidium til at udskyde lovbehandlingen i 12 dage. I praksis til efter nytår, da der ikke kan findes plads i Folketingets kalender, inden da - med mindre statsministeren indkalder Folketinget den 19. december for at færdigbehandle forslaget.

De fire protesterende partier med Socialdemokratiet og de radikale i spidsen vil bruge den ekstra tid til en eksperthøring, ”der kan klarlægge konsekvenserne af medieforliget, og forsøge at få indsigt i konsulentrapporter, som regeringen har fået udarbejdet”.

De konservatives medieordfører Carina Christensen siger i en kommentar: "Det er helt galimatias. Vi har forhandlet dette forlig med alle partier i Folketinget i næsten et halvt år. Hver en sten er blevet vendt, og ingen har været holdt udenfor. Den ekstra ventetid vil intet nyt bringe frem, så oppositionen forhaler blot vedtagelsen med nogle få uger", siger Carina Christensen.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002