Kontakt os


 

DR1-dokumentar om Edward Snowdon kåret som bedste dokumentar
Mandag 30. november 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Poul-Erik Heilbuth og John Goetz' dokumentar 'Snowdens store flugt' blev kåret som bedste dokumentar, da Tysklands svar på de amerikanske Emmy'er blev uddelt i weekenden.


DR1 viste den 13. januar i år Poul-Erik Heilbuths dokumentar 'Snowdens store flugt' og den blev i weekenden kåret til årets bedste tyske dokumentar, da Deutsche Akademie für Fernsehen uddelte priser på Museum Ludwig i Køln.

'Snowdens store flugt' kunne komme i betragtning til prisen, fordi DR og Poul-Erik Heilbuth har lavet dokumentaren sammen med tyske NDR og journalist John Goetz.

Dokumentaren fortæller historien om, hvordan den unge amerikanske whistleblower Edward Snowden lagde sit hidtidige liv med godt job, dejlig kæreste og enhver form for sikkerhed bag sig - og tog til Hongkong. Hvorefter han sørgede for offentliggørelse af et fyldigt materiale om, hvordan USA's efterretningstjeneste arbejder og har brudt landets love.

Poul-Erik Heilbuth og kollegaen John Goetz mødte Edward Snowden i Moskva, hvor de fik ham til at fortælle om flugten. De talte også med hans advokat, med de journalister fra The Guardian, der bragte de første afsløringer, med den tidligere general Michael Hayden, som fortæller om USA's jagt på Snowden, med den kvindelige journalist, der hjalp ham - og med Wikileaks-grundlæggeren Julian Assange, der fra sit eksil på Ecuadors ambassade i London hjalp Snowden med at flygte.

Poul-Erik Heilbuth, der nu har samarbejdet med John Goetz om to dokumentarer, forklarer, at tyskeren – gennem sit tidligere arbejde for det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel - har rigtig gode kontakter til Wikileaks, og at det egentligt var det, der gjorde dokumentarfilmen mulig.

"Jeg har ikke lavet mange andre film, som har været så svære at lave som denne. Derfor er jeg og John Goetz rigtig glade for anerkendelsen. Grundlæggende var det jo samtidig en umulig tanke, at vi kunne få et interview, for slet ikke at sige to med Edward Snowden, så for os er denne pris et dejligt skulderklap," siger Poul-Erik Heilbuth, der arbejder i afdelingen DR Samfundsliv.

'Snowdens store flugt' har også vakt opsigt i andre lande, der ligeledes har vist den. Frankrig, Tyskland, Rusland, Norge, Sverige, Nederlandene, Island og Finland har for eksempel haft den dansk-tyske dokumentar på skærmen.


Foto: Poul-Erik Heilbuth og kollegaen John Goetz mødte Edward Snowden i Moskva, hvor de fik ham til at fortælle om flugten. (Foto: Klaus Nedergaard, DR)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002