Kontakt os


 

Ny dokumentar om 'De Sjældneste'
Torsdag 26. november 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Det er dk4 Dokumentar, der står bag serien 'De Sjældneste'. Dokumentaren sætter fokus på nogle af de allersjældneste børn. Selv om de er kronisk syge, sidder i kørestol mv. danser de nemlig ballet på Det Kgl. Teater. Første afsnit om en uge - torsdag den 3. december.


Som en af dokumentarens hovedpersoner, Laura på 10 år, udtaler til kameraet, er "det kun de allersjældneste børn, som får lov til at være med i Bella". Bella Speranza er navnet på et nonprofit-projekt, som de professionelle balletdansere Sorella Englund og Charlotte Khader har skabt på frivillig basis.

I et forløb på 10 uger inviteres kronisk syge børn ind på Det Kgl. Teater, hvor de hver tirsdag eftermiddag undervises i bevægelse, dans og musik. Forløbet ender med, at børnene laver en lille forestilling for familie og venner.

Bella Speranza har kørt siden 2012 og 18 børn har indtil videre været igennem et forløb.

Der er tale om kronisk syge børn, så teamet bag har ikke tidligere ønsket presse-opmærksomhed på projektet, og det har derfor levet sit nærmest hemmelige liv på teatret.

Nu har tilrettelægger Mia Heldam og fotograf Christian Wengel, imidlertid fået lov til at følge et Bella Speranza-forløb - og ud af dette er kommet dokumentaren 'De Sjældneste'.

Mia Heldam fortæller:

"I programmerne følger vi børnene i de 10 uger projektet står på, men det opleves primært igennem tre udvalgte børn: Lasse, Anna og Laura. Det har været meget tankevækkende at være med på sidelinjen - og har i den grad givet indsigt i, hvordan det er, at leve med en kronisk sygdom. Det er nogle skønne børn, og selv om de er så mange ting igennem, 'oser' optagelserne af kærlighed og overskud. Det rørte mig f.eks. dybt at høre Laura sige, at der var noget godt ved at have muskelsvind, når man kan få lov til at danse ballet på Det Kgl. Teater. Jeg ved, hvordan hendes hverdag ser ud – og alligevel formår hun at vende det til noget positivt. Jeg tager virkelig hatten af for det projekt!"

'De sjældneste' har til formål at røre ved seernes forståelse af, hvad det vil sige, at leve med en kronisk sygdom – og serien går derfor tæt på børnene og deres egen oplevelse af deres situation, sygdom og identitet. Nogle af børnene lever f.eks. med, at en lungebetændelse kan være livstruende, men trods smerter, behandlingsforløb og operationer oplever de gennem Bella Speranza at være noget andet end deres diagnose. Her kan man være Svaneprinsesse og Michael Jackson, hvis man har lyst.

Dokumentaren beskrives videre som et kærkommet indblik i, hvordan kunst – i dette tilfælde dans og musik – kan være et terapeutisk og oplivende element i en ellers svær hverdag.

Mia Heldam har tidligere lavet 'Dans for livet', 'Krigens Pris' og 'Stafet for livet'.

Første del af 'De Sjældneste' sendes på dk4 om en uge - torsdag den 3. december kl. 21.30 og anden del sendes ugen efter - torsdag den 10. december kl. 21.30


Foto: Fra den nye dk4-dokumentar 'De sjældneste'. (Fotograf: Lars Nybøll)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002