Kontakt os


 

Ny DR K-serie: Dansk musik i 500 år
Tirsdag 24. november 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Hvad er dansk musik? Hvordan adskiller det sig fra musik fra andre lande? Og kan man overhovedet tale om en særlig dansk klang eller tone? Det ser DR K-serien 'Dansk musik i 500 år' nærmere på. Første gang om en uge - tirsdag den 1. december.<


Sammen med musikeksperter og musikere undersøger DR K den danske musik som den har lydt, udviklet sig og påvirket os gennem 500 år.

Sys Bjerre og Ida Wenøe giver deres bud på den danske tone

I den danske guldalder forsøgte komponisterne at skabe en særlig dansk tone, der skulle tage udgangspunkt i de danske folkeviser. Men lykkedes det guldalderens komponister at finde denne særligt danske tone og hvordan lyder den så?

I det første af de fire programmer i ’Dansk musik i 500 år’ giver bl.a. dirigent og komponist Michael Bojesen og musikhistoriker Mogens Wenzel Andreasen deres bud på svaret, der bl.a. tager udgangspunkt i ’Et folkesagn’.

Sangerinderne Sys Bjerre og Ida Wenøe fortæller også om deres opfattelse af, hvad der er særligt dansk i musikken og illustrerer det ved nyfortolkninger af henholdsvis folkevisen ’Dronning Dagmar’ og Kai Normann Andersens ’Musens sang’.

"Vi snakker ofte om den danske sangskat som noget helt særligt, og de fleste kender højskolesangbogen og Carl Nielsen. Men de færreste har nok tænkt over, hvad der egentlig er karakteristisk ved den danske musik, og hvor det kommer fra. Med denne programserie vil vi gerne præsentere seerne for noget af al den musik, der gennem tiden har været med til at forme den danske musikhistorie og dermed også har sat sit præg på os. Forhåbentlig kan vi også gøre seerne så nysgerrige på musikken, at de selv giver sig i kast med at lytte til endnu mere af den overflod af musik, der trækker tråde mellem nutiden og fortiden," siger kanalredaktør på DR K Flemming Hedegaard.


Musik skaber fællesskab – fra Carl Nielsen til Peter Sommer

Udover jagten på den særligt danske tone, ser de fire programmer også på, hvordan musik er med til at skabe fællesskab. Det var et emne som bl.a. komponisten Carl Nielsen var stærkt optaget af og som var en af drivkræfterne bag Højskolesangbogen - der til dato er den mest solgte danske bog. I den forbindelse giver Peter Sommer og Thomas Buttenschøn deres helt egen fortolkning af danmarkshistoriens første landeplage ’Dengang jeg drog af sted’.

I løbet af programserien ses også på musikken som kulturel kapital og hvad der sker, når musikken krydser grænser og ikke længere kun er dansk.

I et forsøg på at komme hele vejen rundt om den danske musik i 500 år medvirker bl.a. Den Danske Strygekvartet, Pharfar, Phillip Faber, Martin Hall, Bo Holten, Pelle Gudmundsen-Holmgreen og Oh Land, der alle giver deres bud på de forskellige emner og deres forståelse af den danske musik.

’Dansk musik i 500 år’ sendes på DR K som følger: Tirsdag den 1. december kl. 22.30 og 23.10, tirsdag den 8. december kl. 22.40 og 23.20.


Foto: Guldalderens komponister søgte at skabe en særlig dansk tone med udgangspunkt i gamle danske folkeviser. På billedet ses sangerinden Sys Bjerre.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002