Kontakt os


 

Ny Venstre-regering vil 'fokusere' DR
Mandag 29. juni 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Danmark fik i weekenden en ny, smal Venstre-regering og Bertel Haarder blev udnævnt til ny kulturminister. I regeringsgrundlaget for den nye regering står, at DR skal fokuseres. Det kan komme til at betyde en fokusering på DRs kerneopgave - public service - og måske et farvel til DR3, som mange i Venstre ønsker lukket.


Det er ikke mange linjer, der står i den nye regerings 40-siders regeringsgrundlag om medierne.

Om DR står der blot, at "DR skal være mere kvalitetsfokuseret, og at det dansksprogede og egenproducerede indhold styrkes. I respekt for det nuværende medieforlig – og med henblik på det kommende - vil regeringen afsøge opbakning til et mere kvalitetsbåret og
fokuseret DR."

Det er velkendt, at Venstre ønsker et slankere DR, der fokuserer mere på nyheder, kultur, drama, dokumentar og ikke mindst den regionale forankring - end på fx ungdomsprogrammer, børne-tv og underholdning. Men hvorvidt det vil lykkes Venstre at få skovlen under fx DR3 og få begrænset DRs virksomhed i øvrigt afhænger på kort sigt helt af, om Venstre kan finde opbakning hertil i forligskredsen. På længere sigt, om Venstre kan finde et flertal for forslagene.

Det er også velkendt, at Venstre ønsker, at en større del af licensmidlerne bindes til produktionen ude i landet - som det kendes fra BBC i Storbritannien og SVT i Sverige.

I regeringsgrundlaget omtales også mediestøtten. Her vil Venstre arbejde for hurtige ændringer. Der står i regeringsgrundlaget, at "regeringen inden udgangen af 2015 vil foretage en evaluering af den smalle mediestøtteaftale fra 2013 med henblik på at indkalde til nye forhandlinger og foretage justeringer i aftalen."

Mediestøtteaftalen fra 2013 var en smalt forlig mellem den daværende regering og Enhedslisten, og det bemærkelsesværdige ved aftalen var, at DR og andre elektroniske medier ikke var en del af denne aftale, men at den kun omhandlede de trykte medier og internetbaserede medier.


Ny, politisk erfaren kulturminister

Når 70-årige Bertel Haarder nu er blevet udnævnt til ny kulturminister er det hele 9. gang, at han skal være minister. Tidligere har han bl.a. - flere gange - været undervisningsminister, men det er første gang han får med kulturstoffet - og dermed også medierne - at gøre.

Han har siddet i Folketinget uafbrudt siden 1975 - på nær en periode i Europaparlamentet i 1990'erne.

Han stammer oprindeligt fra Sønderjylland, men bor i dag i København. Han er kandidat i statskundskab med speciale i Grundtvigs frihedssyn fra Aarhus Universitet, og har frem til 1975 arbejdet som lærer og seminarieadjunkt.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002