Kontakt os


 

DR fejrer 100-året for kvinders stemmeret
Tirsdag 26. maj 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I år er det 100 år siden, at kvinder i Danmark fik stemmeret. DR markerer jubilæet i hele næste uge - fra den 1. til den 7. juni - med et væld af programmer om og med kvinder.


I år fejrer Danmark 100 året for ændringen af grundloven i 1915, hvor kvinder i Danmark fik ret til at stemme og stille op til valg. 100-året bliver fejret med en lang række forskellige arrangementer over hele landet, og DR byder på en stribe programmer, der på hver deres måde sætter fokus på kvinder, demokrati og ligestilling både dengang og nu.

"Grundlovsændringen i 1915, hvor kvinder fik stemmeret, har utvivlsomt været meget vigtig for ligestillingen herhjemme. Og det er jo tankevækkende, at helt basale rettigheder ikke var en selvfølge dengang vores egne bedsteforældre var unge. På DR vil vi gerne være med til at markere jubilæet – både ved at sætte fokus på alt det, der er sket gennem de seneste 100 år og ved at tage debatten om, hvor langt vi er kommet med ligestillingen i dag," siger generaldirektør for DR Maria Rørbye Rønn.


DR K giver den gas

DR K giver den fuld gas, når kanalen i hele uge 23 (1. - 7. juni) dedikerer aftenerne til kvinderne og omdøber i den forbindelse kanalen til 'DR Kvinder'.

'DR Kvinder' byder på alt fra 'Feministisk talkshow' med Sanne Søndergaard til programmet 'Fra stemmeret til Statsminister', der fortæller historien om nogle af de mest markante kvinder gennem de seneste 100 år.

Nanna Frank Rasmussen tager seerne med på en 'tour de force' gennem nogle af de temaer, der har ændret sig i kvinders liv gennem tiden og undersøger, hvordan verden ser ud, nu hvor det er kvinderne, der har magten og mændene, der er kørt ud på et sidespor. I det første afsnit af programserien 'Det ender med en kvinde' undersøger Nanna Frank Rasmussen sammen med Charlotte Bircow Næss-Schmidt folks forhold til kvindekroppen.

Derudover byder DR K også på en række dokumentarer, spillefilm mm. om og med stærke kvinder.

"På DR K markerer vi 100-året for kvinders stemmeret ved at se både på den historiske fortælling om, hvad der skete for 100 år siden og perspektivet omkring den nye grundlov, og ved at sætte fokus på de mange ting, der er sket for kvinder og ligestilling gennem de 100 år, der er gået siden det første store skridt mod reel ligestilling i Danmark. Der er ingen tvivl om, at grundlovsændringen i 1915 har haft en stor betydning ikke bare for kvinder, men helt overordnet for vores demokrati og samfund og det vil vi gerne være med til at markere og give nogle nye perspektiver på," udtaler kanalchef for DR K Flemming Hedegaard Larsen.


Underholdning og humor

Det er ikke kun DR K, der sætter fokus på kvinder i uge 23. På DR1 kulminerer markeringen med et underholdningsshow, der sendes på selve grundlovsdag. Showet bliver en hyldest til de mange stærke kvinder, der har gjort en forskel i Danmark gennem tiden.

På DR1 kan man også tage med Hella Joof og Karen Thisted rundt i landet for at se på mænd. I 'Hella og Karen elsker mænd' tager de to rundt i Danmark for at tegne et mere nuanceret billede af dagens mand. Står det virkelig så slemt til, som man nogen gange kan få indtrykket af, er manden virkelig gået i hundene i takt med at ligestillingen er vundet frem. Hella og Karen undersøger sagen - med et glimt i øjet.

DR 1 byder også på mere humor, når der blændes op for den nye serie 'Ditte & Louise' med Ditte Hansen og Louise Mieritz på slap line. Læs mere her: http://tvnyt.com/artikel/default.asp?id=44173

I løbet af ugen vil også 'Aftenshowet' sætte fokus på jubilæet med gæster og indslag med fokus på jubilæet.


Portrætter af stærke kvinder

DR1 fortsætter også i ugerne efter grundlovsdag med to portrætprogrammer 'Lykken på Fyn' og 'Et lyst sind', der begge følger familier, der i generationer har været domineret af kvinder. I 'Lykken på Fyn' medvirker Michelle, hvis mor og mormor flygtede fra Iran og nu bor på Fyn. I 'Et lyst sind' kommer seerne med til fødselsdagsfest hos Anna Elisabeth Gonge, en livs- og viljestærk kvinde, der gennem et langt liv med både glæder og sorger har brugt sin stærke tro på gud til både at opdrage døtre og børnebørn til at indtage en sikker plads i livet. For fru Gonge er der ingen tvivl om, at det først og fremmest er hendes tro, der har fået hende sikkert gennem livet.


Vi kæmper stadig

På DR2 markeres jubilæet den 6. juni med en temalørdag, hvor der ses på en gruppe af kvinder, der stadig mener, at der er noget at kæmpe for i forhold til kvinders ligestilling i Danmark. Det er bl.a. Sherin Khankan, der kæmper for kvindelige imamer og Geeti Amiri, der insisterer på sine demokratiske rettigheder trods modstand fra sin familie.


Hvem har betydet mest?

Dr.dk afholder i anledning af jubilæet en afstemning for at finde de mest betydningsfulde kvinder i Danmark gennem tiden. Fra tirsdag den 26. maj kan alle gå ind og stemme via www.dr.dk


Foto: 'Opråb, taletid til kvinder!' hedder det feministiske talkshow, hvor Sanne Søndergaard får besøg af professor i nationaløkonomi og tidligere økonomisk vismand (m/k) Nina Smith samt foredragsholder og virksomhedsrådgiver Soulaima Gourani til en snak om kvinder og penge. Programmerne sendes på DR K fra den 1. til den 4. juni - alle aftener kl. 22.00. (Fotograf: Mathias Strømfeldt)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002