Kontakt os


 

DR Ultra sender valgaften
Tirsdag 27. januar 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I et forsøg på at vække de unges politiske interesse, afholdes der - for første gang nogensinde - et 'skolevalg', hvor elever i 8. og 9. klasse kan stemme på de politiske partier. Afstemningen arrangeres af Folketinget og Undervisnings- ministeriets skoleudvalg og DR Ultra er med hele vejen.


Valget finder sted den 29. januar, når 8.- og 9. klasser over hele landet går til stemmeurnerne for at sætte kryds ved deres foretrukne parti. DR Ultra er med hele vejen, og selve valgaftenen sendes direkte fra Christiansborg klokken 18.10-20.00.

Torsdag den 29. januar skal de 14-16-årige fra omkring 800 skoler over hele landet til stemmeurnerne for at sammensætte et nyt folketing. Valgaftenen sendes direkte fra Vandrehallen på Christiansborg, hvor DR Ultra har til huse i dagens anledning. Det er værterne Pernille Rudbæk og Tommy Zwicky fra Ultra Nyt samt Terese og Philip fra UltraStyrken, der guider seerne gennem aftenen. Der kommer gæster i studiet i løbet af aftenen, og til at analysere på valgets udvikling og selve resultatet, har DR Ultra lånt DR Nyheders Jens Ringberg.

"DR Ultra har en ambition om at være tæt på børns virkelighed og hjælpe dem til at forstå den verden, der omgiver dem. Derfor er det helt oplagt at fortælle om demokratiet på en måde som børnene kan bruge til noget. Og så oven i købet i et valgår," siger kanalredaktør for DR Medier Børn, Kirstine Vinderskov.


Skal vække de unges interesse

Det var statsminister Helle Thorning-Schmidt der den 11. januar 2015 skød den tre uger lange valgkamp i gang. Baggrunden for skolevalget er, at valgdeltagelsen er lavere end gennemsnittet - hos især unge vælgere (18-25-årige), hos nydanskere og i særdeleshed hos disses efterkommere. Skolevalget er et af flere tiltag fra regeringen i forsøget på at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet.


Løkke, Johanne og Simon Emil kigger forbi

Som ved et rigtigt folketingsvalg bliver aftenen velbesøgt af toppolitikere, vælgere og analytikere. De kigger alle forbi studiet og kommenterer på den politiske situation i Danmark og ude i verden lige nu. Men da det er en skolevalg, vil der blive lagt vægt på at forklare om de mere grundlæggende emner som demokratiets historie, stemmeret, valghandling, livet som minister og excit polls.

Blandt aftenens gæster er bl.a. Lars Løkke Rasmussen (V), Brian Mikkelsen (Kons.), Özlem Cekic (SF), Hans Kristian Skibby (DF), Mogens Lykketoft (S), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Udsendelsen igennem bliver der løbende stillet over til Landstingssalen på Christiansborg, hvor 200 ungdomspolitikere fra alle partierne traditionen tro følger slagets gang i festlige rammer. Og så ser DR Ultra tilbage på, hvordan valgkampen og forberedelserne er forløbet ude i landet de foregående tre uger.


Evnen til at overbevise

Forud for valghandlingen har der været et undervisningsforløb på tre uger, der er målrettet klassernes to ugentlige samfundsfagslektioner. I forløbet skulle eleverne bl.a. finde deres holdning til en række politiske sager, føre kampagne for de sager, de går ind for og deltage i skolevalget. Elevernes succes afhænger af deres evner til at overbevise deres netværk, de politiske partier, og i sidste ende vælgerne (det vil sige de andre elever) om, at netop deres mærkesager er de vigtigste.

"Jeg håber, at valgkampen, selve valghandlingen og det, at eleverne får mulighed for at se sig selv og hinanden på tv og nettet kan gøre en forskel, så de unges interesse for det samfund de er en del af skærpes. Selvom vælgerne ved årets skolevalg endnu ikke har stemmeret, så håber jeg, at de føler sig motiveret og klædt på til at sætte krydset, når det om få år bliver deres tur til at deltage i et rigtigt valg," siger redaktør og vært på DR Ultra, Tommy Zwicky.


Fakta

* Selve valghandlingen finder sted den 29. januar fra klokken 12-15
* Det endelig landsresultat forventes klar tæt på klokken 20.00 den 29. januar og bringes på DR Ultra
* Partierne er de samme som ved et almindeligt folketingsvalg, men det er ikke muligt at stemme personligt.
* Valghandlingen finder sted hvert andet år. Foreløbigt er de to første valg i 2015 og 2017 finansieret.
* Omkring 800 skoler over hele landet deltager i skolevalget svarende til omkring 75.000 elever
* Man kan følge skolevalget på Twitter og Facebook under #Skolevalg og #Ultravalg


Foto: For første gang nogensinde får de danske børn en politisk stemme, når over 70.000 skoleelever skal til 'Skolevalg 2015'. Ultra Nyts to værter Pernille Rudbæk og Tommy Zwicky giver seerne resultatet direkte fra Christiansborg. (Framegrab)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002