Kontakt os


 

Udlandet vil have fat i DR-dokumentaren 'Snowdens store flugt'
Onsdag 21. januar 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Efter at DR1 sendte dokumentaren om og med Edward Snowden i sidste uge kan DR Salg melde om pæn udenlandsk interesse for at få lov til at vise programmet. I udsendelsen fortæller Snowden bl.a. om sin flugt fra Hong Kong, og hvordan han undslap USA's efterretningstjeneste.


"Der var ikke gået mange dage, fra DR havde sendt dokumentaren, til vi havde lavet en aftale med Nederlandene, ligesom både australsk og belgisk fjernsyn også straks har vist interesse og er tæt på at købe," siger Helene Aurø, der er souschef i DR Salg.

Derudover har 'Snowdens store flugt' også udsigt til at skulle vises i Frankrig, Tyskland, Rusland, Norge, Sverige, Island og Finland, som har været med til at co-producere programmet sammen med DR og tyske NDR.

DR Salg planlægger også at tage dokumentaren med på kommende salgsmesser – bl.a. på den store tv-messe MIPTV i april i Cannes.


Største lækage i USA's historie

Virkeligheden overgår fiktionen, når Edward Snowden og de folk, der var tættest på ham selv fortæller, hvordan de med snilde og en del held gang på gang undslap den amerikanske efterretningstjeneste i tiden efter Snowden udleverede sine mange afslørende dokumenter til pressen.

Holdet bag 'Snowdens store flugt' har fået interviews med både Snowden selv, de folk der var tættest på ham under flugten og den tidligere chef for NSA (National Security Agency, USA) Michael Hayden. Sidstnævnte siger bl.a. om årsagen til den menneskejagt, der blev sat i værk for at fange Snowden: "Dette er den mest seriøse lækage af hemmeligheder i mit lands historie. Vi har aldrig før oplevet noget lignende."

I filmen giver Snowden sit første personlige interview, hvor han fortæller direkte om flugten, efter at han han som en af verdens mest eftersøgte personer forlod Hong Kong, hvor han havde holdt sig skjult i flere uger.

Interviewet med Snowden selv suppleres af interviews med Sarah Harrison fra Wikileaks, der hjalp Snowden bl.a. med flugten fra Hong Kong. Holdet bag filmen har også talt med Snowdens far, Julian Assange, og Snowdens advokat for at fortælle den fulde historie om flugten inklusiv hvordan FBI forsøgte at snyde Snowdens far til uafvidende at blive en del af en kidnapning af hans søn.

Filmen afdækker også, hvordan en række administrative fejl fra USA's side var medvirkende til, at Snowden slap væk, samt hvordan Putin endte med at give Snowden asyl i Rusland, efter USA fejlagtigt troede, at Snowden var ombord på den bolivianske præsident Evo Marales' fly. Præsident Evo Morales' pilot fortæller i dokumentaren selv sin historie om, hvordan de efter pres fra USA – trods flyets diplomatisk status – blev tvunget til at lande i Wien.

'Snowdens store flugt' er skabt af Poul-Erik Heilbuth og Klaus Nedergaard for DR i tæt samarbejde med NDR.


Genudsendes på fredag

Fredag aften klokken 21.30 på DR2 er der mulighed for at se eller gense dokumentaren 'Snowdons store flugt', som DRs Poul-Erik Heilbuth og Klaus Nedergaard har tilrettelagt i tæt samarbejde med tyske NDR. Dokumentaren kan også ses på dr.dk/tv frem til den 12. februar.


Foto: Edward Snowden fortæller i et eksklusivt interview til DR den fascinerende historie om, hvordan han undgik at tilbringe resten af sit liv i et amerikansk fængsel. (Fotograf: Klaus Nedergaard, DR)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002