Kontakt os


 

Kristne raser over DRs julekalender – seerne er særdeles begejstrede
Tirsdag 23. december 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Mens præster, politikere og kristne interesseorganisationer er stærkt fordømmende over for DRs julekalder 'Tidsrejsen' – så er seere og anmeldere anderledes begejstrede. Indtil nu er 'Tidsrejsen' den julekalender, der har fået den højeste vurdering nogen sinde af seerne.Højeste seervurdering nogen sinde

I de år Gallup TV Meter har registreret seernes vurdering af tv-udsendelser, er DRs 'Tidsrejsen' den julekalender, der har opnået den højeste vurdering. Indtil nu har seerne givet 'Tidsrejsen' en karakter på 4,37 på en skala fra 1 til 5. 'Tidsrejsen' overgår dermed TV 2’s 'Tvillingerne og Julemanden', der sidste år fik en vurdering på 4,31.

Mere end én mio. danskere følger med. Det præcise, gennemsnitlige seertal for 'Tidsrejsen' ligger indtil nu på 1.088.000 seere.

Dermed er DR den store vinder af årets 'julekalender-krig' med TV 2. TV's 'Pyrus – Alletiders Julemand' (genudsendelse fra 1997 og 2007) har nemlig kun 766.400 seere og en karakter på 3,91.

Også på shares vinder DR. 'Tidsrejsen' har en share på 18.5 pct. kl. 19.30, mens 'Pyrus – Alletiders Julemand' kl. 20.00 kun opnår en share på 14.1 pct.

Den 3. mest sete julekalender på dansk tv i år er i øvrigt 'Jullerup Færgeby' (fra 1974, 1990 og 1997) på DR Ramasjang Der er iflg. Gallup 114.600 seere, der dagligt følger med i denne 40 år gamle julekalender.


Anmelderne er begejstrede

Anmeldere – lige fra filmmagasinet Ekko over Berlingske til Billed Bladet roser 'Tidsrejsen'.

Thomas Borgstrup skriver i Ekko, at selv om 'Tidsrejsen' er både nisse-løs og religionskritisk, så er 'Tidsrejsen' den bedste julekalender i mange år – en kalender, der "går lige i hjertet". Han kalder det et "nærværende eventyr, hvor skilsmisseramte børn kan finde trøst midt i et kaos af følelser og ønsket om at få deres familie tilbage" og roser især Bebiane Ivalo Kreutzmann for rollen som den både skrappe og skrøbelige Sofie. Hun spiller så godt, at "følelserne sprøjter ud af fladskærmen," mener Borgstrup.

I Berlingske skriver Bisgaard Munk, at årets DR-julekalender er god - rigtig god.

Det hedder bl.a., at "Tidsrejsen er en metafor, som vi skal forstå og forandre vores familierelationer igennem. Vi forældre ser vores egen barndom, mens vores børn ser deres forældres barndom. Børn er heltene, som ved mere end de voksne - der opfører sig som uvidende børn. Rollerne bliver byttet rundt. Den viser, at vi alle har spillet hinandens roller på forskellige tidspunkter."

Og senere: "DRs Tidsrejsen er den klassiske julefortælling med et stort drys science fiction-sukker, og igen forløses de familiære og sociale konflikter i julens kærlighedsbudskab."

Chefredaktør for Billed Bladet, Annemette Krakau, mener, at 'Tidsrejen' er "gennemsyret af kvalitet, og så har den bredde. Børn, unge og ældre ser med. Skuespillerne - ikke mindst de yngste - gør det fremragende, plottet er godt, og der sættes fint fokus på emner som skilsmisse og dét at være tro mod sig selv og sin passion. Og så har julekalenderen den dejlige twist med tidsrejsen tilbage til 1984, hvor mange af os kan sidde og nikke genkendende til tøjstilen, hårmoden, udtrykkene og musikken."

I Information hæfter Anita Brask Rasmussen sig ved, at det i mange år var TV 2 der gav DR baghjul, når det gjaldt mange danskeres yndlingshøjtid, men at det for længst er forbi, og at 'Tidsrejsen' lægger sig i forlængelse af det høje ambitionsniveau og succeser fra bl.a. veludførte, velfortalte og vedkommende julekalendre som Maya Ilsøes 'Pagten' og Wikke og Rasmussens 'Julestjerner'.


Kristne raser over 'Tidsrejsen'

Religion, kristendom, nisser, julemanden og anden tro/overtro er i 'Tidsrejsen' blevet erstattet af videnskab, rationalitet og kærlighed. Hovedpersonen Sofie tror mere på videnskab end på Jesus. Hun tror mere på på humanistiske kerneværdier som familie og kærlighed end på magi og religion.

Mens andre julekalenderudsendelser har haft den kristne religion i centrum, så optræder religionen kun hos en bifigur i 'Tidsrejsen'. Det er hos Ragnar (spillet af Niels-Martin Eriksen). Han er frikirkemand og i begyndelsen af serien er han Sofies usympatiske klasselærer, senere en kristen profet, der holder byen i et jerngreb med sin kristne religiøse personkult.

Figuren Ragnar har - sammen med Sofies skepsis for alt, der ikke kan forklares med videnskab - fået præster, politikere og kirkefolk til at kritisere 'Tidsrejsen' for at "hylde ateisme" og skildre religion som "ondskabsfuld og manipulerende".

Kristendemokraterne var hurtigt ude med fordømmelser af 'Tidsrejsen' og krævede, at DR klippede fremtidige scener ud af julekalenderen, der fremstiller kristne som jubelidioter med skidt karakter. Eller i det mindste gav en undskyldning.

Også flere politikere har været ude og kritisere 'Tidsrejsen'. SF's kirkeordfører, teolog Pernille Vigsø Bagge, mener at DR giver en "både forkert og problematisk fremstilling af kristendommen" i 'Tidsrejsen'. Hun betegner 'Tidsrejsen' som "årets karikatur på modsætningen mellem tro og viden" og mener, at det "går alt for vidt." Hun er fortørnet over, at "det eneste menneske, der har en gudstro i årets DR-julekalender, er seriens virkelige skurk med en forvansket tilgang til både Gud, børn, pædagogik og mennesker i almindelighed." Pernille Vigsø Bagge "aner en julekalender, der er spændt for både de aggressive ateisters og de énsporede religionskritikeres vogn".

Og de Konservatives kirkeordfører er helt enig. Charlotte Dyremose mener ikke, at DR tager opgaven med at formidle 'Danmarks kristne kulturarv' alvorligt, når man portrætterer kristne på den måde i bedste sendetid. "Jeg synes, det er relevant, at kristendommen i et eller andet omfang spiller en rolle i julekalendrene," siger Charlotte Dyremose og efterlyser at DR skal fremstille "tingene i et lidt mere fornuftigt og sagligt lys" – i stedet for, som det sker i 'Tidsrejsen', som er "en underlig, forvrænget måde at fremstille virkeligheden på."

DRs næstformand, Ole Hyltoft (Dansk Folkeparti), har også blandet sig i debatten. Han har vendt sig mod, at Ragnar i det hele taget er med i 'Tidsrejsen'. Han synes, at Ragner ikke er tidsvarende. "Han er karrikeret og aggressiv," mener Hyltoft – og det går ikke an.


DR afviser kritik

DRs dramachef Piv Bernth er uenig i kritikken og har også afvist Kristendemokraterne krav fra begyndelsen af december om at klippe fremtidige scener ud af julekalenderen, der var kritiske overfor kristendommen.

Hun peger på, at julekalenderens univers er fiktivt:

"Man kan heller ikke rejse i tid, så det er altså ikke nogen realistisk verden, vi skildrer. Og der er ikke nogen tvivl om, at læreren er en karikatur," siger Piv Bernth til Kristeligt Dagblad.

Hun mener, at det er blevet politisk moderne at slå ned på DRs fiktive karakterer og dramaserier, fordi politikerne på den måde kan markere sig frem til det kommende folketingsvalg.


Måske kommer 'Tidsrejsen' igen

I morgen den 24. december sendes sidste afsnit af 'Tidsrejsen' på DR1, men julekalenderens instruktør Kasper Munk udelukker over for Berlingske ikke, at der kan komme en 'Tidsrejsen 2' eller en biograffilm.

"Der er allerede visse spekulationer, men det tager jeg helt roligt. Projektet skal i givet fald være godt. I det hele taget berettiger en god serie ikke pr. automatik en film eller omvendt. Indholdet skal passe til projektet, ellers kan det være ligegyldigt, og i øjeblikket planlægger jeg i øvrigt et drama for voksne for at prøve noget helt nyt," siger Kasper Munk.


Foto: Sofie (Bebiane Ivalo Kreutzmann) i 22. afsnit 'Tidsrejsen' med titlen 'Frit fald'. (Fotograf: Tine Harden)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002