Kontakt os


 

Højesteret stadfæster lukning af Roj TV
Torsdag 27. februar 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Med dommerstemmerne fem-to har Højesteret i dag stadfæstet Landsrettens afgørelse om at lukke den kurdiske tv-station Roj TV. Dermed har Danmarks højeste retsinstans valgt at efterkomme Tyrkiets ønske om at få lukket Roj TV, mod at Tyrkiet til gengæld stemte for at Anders Fogh Rasmussen blev NATO's generalsekretær.


Selskabet Roj TV A/S blev af Østre Landsret i juli 2013 fundet skyldig i at have fremmet PKK's virksomhed gennem tv-udsendelser i en periode på over fire år. PKK betragtes af kurderne som en frihedsbevægelse, mens den af EU betragtes som en terrorbevægelse.

I loven er der ikke hjemmel til at retten fratager tv-stationer sendetilladelsen, og dette forhold blev derfor anket til Højesteret.

Højesterets flertal har så i dag afgjort, at "straffelovens bestemmelser om rettighedsfrakendelse også finder anvendelse på juridiske personer (selskaber m.v.), og at der i den konkrete sag var grundlag for at frakende Roj TV A/S retten til at udsende tv," som det hedder fra Højesteret.

Iflg. flertallet af dommerne var Roj TV's journalistik ikke tilstrækkelig uafhængig og upartisk - og Roj TV virkede som et talerør for PKK.

At der er tale om en politiske afgørelse hersker der dog næppe tvivl om. Den tyrkiske premiereminister Recep Tayyip Erdogan har således til den tyrkiske avis Cumhurriyet udtalt, at præsident Obama over for Erdogan har garanteret, at Danmark har forpligtet sig til at stoppe Roj TV. Aftalen er senere blevet bekræftet af den daværende italienske præsident Silvio Berlusconi og af dokumenter lækket via Wikileaks.

Med Højesterets afgørelse er den otte år gamle sag om Roj TV afsluttet med Tyrkiet og Anders Fogh Rasmussen som de store vindere - og med ytringsfriheden og det kurdiske folk som de store tabere.


Fotograf: Mette Kramer KristensenFunktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002