Kontakt os


 

'Fældende beviser' på DR1
Tirsdag 28. januar 2014
Af Karsten Jensen
 
Der bliver læst og set krimier i de fleste hjem, og vi følger alle intenst, hvordan Sarah Lund, Wallander og Carl Mørck opklarer bestialske mordsager. Men hvem står egentlig bag dem, og hvordan foregår hele den tekniske del af opklaringsarbejdet i virkeligheden? Hvad er det for beviser, der indsamles og hvordan bliver de behandlet?
I seks programmer går DR1 bagom opklaringsarbejdet og ser på de kriminaltekniske metoder politiet bruger, for at finde det afgørende bevis, der kan fælde forbryderen. For der efterlades altid et spor, når en forbrydelse begås…

I hvert af de seks programmer besøges et gerningssted og taler med de teknikere, som var med til at opklare den pågældende sag i virkeligheden. Hvert program tager udgangspunkt i en sag, der blev opklaret ved hjælp af en særlig metode. Ved hjælp af rekonstruktioner gennemgås dele af forbrydelsen og den særlige metode, som kriminalteknikerne har brugt for at finde beviserne. Disse metoder indeholder flere forskellige fascinerende teknikker, som i programmerne demonstreres af de mennesker, der arbejder med det til dagligt.


Metoderne

Våbenteknik er den metode, der blev brugt i opklaringen af et drabsforsøg med pistol. Spor er i fokus i programmet om den oversavede person, hvor en sav og plasticposer var de fældende beviser. Fingeraftryk efterladt på en ølflaske er et andet fældende bevis, som ved et match i kriminalregistret afslører gerningsmanden. Brandteknik er metoden hvorved man afslører arnestedet for en brand og undersøger hvorvidt, den er påsat eller ej, som var tilfældet ved en brand i Faaborg. Et dobbeltdrab blev opklaret ved hjælp af DNA analyse af bl.a. hår.


På besøg i laboratoriet

I udsendelserne får seeren adgang til Nordens største kriminaltekniske laboratorium i Sverige (SKL), og for første gang nogen sinde har Danmarks Retsmedicinske Institut åbnet dørene til retsgenetiskafdeling, hvor de løfter sløret for deres arbejdsmetoder inden for blandt andet DNA-profilanalyser. Vi ser hvordan metoderne bruges i det daglige arbejde og laver forsøg, der viser hvorfor netop denne metode er helt unik som fældende bevis.

Fældende beviser kommer seks mandage på DR1, første gang mandag den 3. februar klokken 20.40.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002