Kontakt os


 

DR vil lyde bedre på tv
Torsdag 28. november 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Når DR får kritiske henvendelser, er lyden tit på listen over, hvad seerne klager over. Årsagerne er mange - og ikke nødvendigvis DRs skyld alle sammen. Men de kommende år vil DR have et ekstra øre på, hvordan programmerne lyder i et særligt lydprojekt, som netop er gået i gang. Målet er at skabe en bedre tv-lyd.
"Det er svært at høre, hvad der bliver sagt", "Underlægningsmusikken er for bombastisk" og "Der bliver talt for utydeligt". Det er nogle af de klagepunkter der går igen og igen når seerne henvender sig til DR med kritik. , har det gennem de seneste år lydt i en stribe henvendelser, der er blevet sendt og

Nu vil DR gøre noget ved problemerne.

"De seneste år har der været meget fokus på billedsiden, og måske knap så meget på lyden. Vi har prøvet at overvinde forhindringerne ved at arbejde med lyden på specifikke programmer med mange klager, og ved at tilbyde undertekster på flere og flere programmer. Nu går vi ind og ser på, om vi kan forbedre grundproduktet generelt. Vi vil gerne gøre tv-programmerne mere tilgængelige, og vi vil prøve at gøre det hele rigtigt første gang," forklarer DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk.

Lydprojektet bliver til i et samarbejde mellem DR Medier og DR Medieproduktion, oplyser DR i dag. DR Medieproduktion lægger teknikere til, og Lars Trudsø fra DR Medier leder projektet. Én af opgaverne bliver at opstille nogle normer for god tv-lyd – lige fra den bliver optaget, over redigeringen og efterbehandlingen til den rammer seerne.


Skeler til England og Sverige

Lars Trudsø mener, at der er mange forskellige årsager til, at kvaliteten af lyden er dalet de senere år. For det mener han, den er.

"Der er jo ikke tale om onde viljer. Men vi er i en billedkultur, hvor lyden i nogen grad blevet et offer. Det skal vi have ændret på igen – ikke ved at ansætte 100 nye lydfolk, men ved at gøre det bedre, dér hvor vi står. Vi skal have genrejst vores lydkultur på tv, og vi skal erkende, at tv ikke kun er et billedmedium," siger Lars Trudsø.

Arbejdsgruppen vil bl.a. skele til kollegerne på BBC og SVT i Sverige, der har stået i samme situation som DR.

"Begge tv-stationer har gennemført lydprojekter á lá vores og fået bedre lyd ud af det. Så det, vi konkret gør, er at tage ved lære af de engelske og de svenske erfaringer og så selvfølgelig bruge vores egne erfaringer. Skal vi for eksempel indføre systematisk efterkritik på lyd? Hvordan kan et effektivt kursus i god lyd se ud? Det er noget af det, vi vil gå i gang med vurdere i den kommende tid," forklarer Lars Trudsø.

Der er sat to år af til 'Lydprojektet', som berører en række medarbejdere og arbejdsgange i DR.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002