">Kontakt os


 

DR svigter de unge med misforstået og underlødig humor
Torsdag 29. august 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Peter og Esben - aka. duoen 'Monte Carlo' - og deres program om Israel-Palæstina konflikten er for useriøs. De to værter "sejler igennem landskabet drevet af arrogance og stor videnhed om de mest basala fakta om konflikten," hedder det i et debatindlæg i dag i Politiken fra en ekspert i konflikten.


Drengene fra Monte Carlo scorer billige point på den årelange blodige konflikt, skriver Leila Stockmarr i dag i en kronik i Politiken. Hun er ph.d.-studerende og ekspert i Israel-Palæstina-konflikten, og har bl.a. læst to år på det amerikanske universitet i Libanon.

Kritikken handler om 'Monte Carlo Elsker Jøderne' - en tv-serie på DR der skal give et "nyt syn på den 50 år lange konflikt mellem Israel og Palæstina" - og som skal forklare hvad konflikten egentlig handler om, og "hvorfor parterne ikke bare slår koldt vand i blodet og mødes som venner".


"Bare fordi der er en krig, så kan man jo godt have en fest"

Den useriøse tone følges der hele tiden op på i de to første episoder, mener Leila Stockmarr, og peger på Esben Bjerre, der synes at man bare skal lave en fest - selv om der er krig, og Peter Falktoft - den anden halvdel af 'Monte Carlo' - mener, at konflikten bygger på stædighed, og det kan være svært at forstå mennesker, der er dobbelt så gamle som en selv, og "bygger deres fornuft på gamle skrifter og ruiner".

"Så sejler de ellers igennem landskabet drevet af arrogance og stor uvidenhed om de mest basale fakta for konflikten," skriver kronikforfatteren og nævner en lang stribe af de to værters åbenlyse platheder, dumheder og afslørende uvidenhed.

De to værter giver tilmed seerne indtryk af at palæstinenserne er både aggressive overfor udlændinge og irrationelle. Fakta er at vold mod udlændinge sker yderst sjældent i de palæstinensiske områder.


Værterne viser ingen respekt for menneskene

Leila Stockmarr skriver: "Programmet er ikke bare fyldt med faktuelle fejl og mangler, men Esben og Peter viser ingen respekt for de mennesker, for hvem konflikten hver dag er en kilde til lidelse.

Palæstinensernes forsøg på at vise deres utilfredshed og magtesløshed reducerer de til et ansigtsløst virvar af stenkastere. Ja, faktisk nævnes den 46 år lange besættelse slet ikke. I de dele af udsendelserne, der handler om muren som stridspunkt i konflikten, nævnes besættelsen ikke en eneste gang.

Selv om det omtales, at muren er kendt ulovlig af den Internationale Domstol i Haag, fremstilles den primært som et legitimt værn mod terror mod Israel."

"Et besøg hos en palæstinensisk landmand, hvis grund er blevet opdelt af muren, vækker en smule forundring, men i bund og grund forstår de to ikke, hvorfor han ikke er flyttet: 'Det er jo ren stædighed'."

Hun anfører videre, at palæstinenserne fremstilles som komiske dyr, der forvildede løber rundt i bar frustration.

Ifølge Esben og Peter er muren en fysisk manifestation af fjendskabet mellem israelere og palæstinensere. Det nævnes ikke, at muren på 85 procent af dens rute løber inde på palæstinensisk territorium, og at den de facto annekterer palæstinensisk land.


Kritik af DR

Leila Stockmarr synes, at det er trist, at man taber en mulighed for at lave anderledes tv om alvorlige emner på gulvet på denne måde.

Hun slutter kronikken i Politiken med: "Man kan også undre sig over, at DRs redaktører har accepteret en så lav grad af saglighed og den form for misforstået sjov. Mens drengene lever af at være sjove, burde der hos DR være en mekanisme, der sikrede at man i forsøget på dette ikke trådte folk i nød over tæerne.


Foto: Peter Falktoft og Esben Bjerre er værter i DR-3 serien 'Monte Carlo elsker jøderne' på otte afsnit. (Fotograf: René Sascha Johannsen/DR)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002