Kontakt os


 

Er norske tv-serier på vej frem?
Torsdag 29. august 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Ingen nordmænd vidste for ti år siden, at tv-drama ville blive et nyt skandinavisk konkurrenceparameter. I første omgang blev Norge overhalet af Sverige og Danmark, men det forsøger Norge nu at gøre noget ved.


Mens serier som 'Rejseholdet', 'Nikolaj' og 'Julie' og 'Krøniken' blev produceret og sendt i Danmark, var det de samme serier som altid, der blev vist i Norge; klassiske krimier og serier baseret på litterære bestsellere.

Hurtigt blev Norge overhalet indenom af både Danmark og Sverige, og nordmændene måtte erkende, at deres ambitioner med hensyn til tv-drama var 'år bagud', siger Kjetil Lismoen til dagbladet Information. Han er ansvarshavende redaktør for det norske filmmagasin Rushprint.

Men Norge forsøger nu at gøre noget ved den - indtil nu - mindre gode position.

Det sker bl.a. med serien 'Dag', der handler om en samlivsterapeut, der ikke tror på kærligheden og opfordrer alle til at undgå den. Serien kører nu på 3. sæson og er også vist på svensk tv med stor succes.

Andre serier er 'Lilyhammer' om en amerikansk gansterboss i Lillehammer og 'Hellfjord' om politimanden Salamander, som deporteres til den Twin Peak-lignende bygd Hellfjord efter at have dræbt sin politihest. Samt 'Halvbroderen', der handler om familiespændinger igennem 50 års norsk historie; den har netop har haft premiere på dansk tv.

Dramachef på NRK, Ivar Køhn, udtalte for nylig til Dagbladet, at han tror, at Norge kommer til at lave serier på niveau med de bedste danske i løbet af fem år.

Det tror Kjetil Lismoen dog ikke på. Han siger til Information, at Norge stadig er et u-land, mens Danmark er en 'international stormagt' på området.

NRK har hidtil ikke rigtig haft nogen konkurrence på dramaområdet og har selv lavet stort set alt. Resultatet har været både dårlige manuskripter og dårlig teknik. Fremover vil NRK kanalisere flere midler og opgaver ud til det eksterne produktionsmiljø.

Ifølge NRK's nye strategiplan skal dramaafdelingen frem mod 2017 bruge 250 millioner norske kroner på at hente eksterne folk ind til tv-serie-produktionerne, skriver Information videre. Det er en fordobling i forhold til den tidligere plan.


Foto: Atle Antonsen spiller rollem som Dag Refsness i NRK's successerie 'Dag'. Her sammen med kæresten Eva Holstad (spillet af Tuva Novotny). (Fotocredit: NRK)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002