Kontakt os


 

Kirkens Korshær og Odense kommune i skarpt angreb på Bubber og TV 2
Torsdag 30. maj 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
TV 2-programmet 'Danmark ifølge Bubber' ser i aften nærmere på behandlingen af narkomaner i Odense. Det har medført klager fra både Kirkens Korshær og Odense kommune. TV 2 kritiseres for at filme narkomaner ved et værested og for at bringe sårbare borgere ud i dybt alvorlige livssituationer.


Både Kirkens Korshær og Odense kommune har klaget over TV 2's metoder, som man betragter som uetisk adfærd. Det skriver Fyens Stiftstidende i dag.


Filmede værested

Leder for Kirkens Korshærs varmestue i Odense, Heinz Wolf, siger til avisen: "Vi er et anonymt værested, og derfor sagde vi nej til, at Bubber og hans hold måtte filme her.

Alligevel dukkede de op, og da de så blev smidt ud, stillede de sig over på det modsatte fortov og stod der og filmede flere timer. Det klagede vi over til TV 2 og fik at vide, at kun dem, der har givet deres samtykke, kommer i tv."

Men det giver Heinz Wolf ikke meget for. Han mener, at narkomanerne bliver udnyttet til at stå frem.

"De her mennesker er så langt ude, at de ikke ved, hvad de siger ja til. Og de forstår slet ikke, hvad der rammer dem, når de optræder i så kendt et program som Bubbers. Det kan få alvorlige og uoprettelige konsekvenser i forhold til familie og børn, hvis de har det, med en sådan eksponering af ens misbrug i bedste sendetid."


Narkoman tæt på at dø efter TV 2 forlod narkomanen

Odense Kommune har ligesom Kirkens Korshær klaget til TV 2.

En af de narkomaner, der blev interviewet i researchen til programmet, tog - efter at tv-holdet forlod ham - en overdosis og var tæt på at dø.

Dét, mener adm. direktør i Odense kommunes Social- og Arbejdsmarkedsforvaltning Peter Pietras, burde få produktionsselskabet til at overveje deres metoder.

Derudover har flere af dem, der er blevet interviewet, efterfølgende mistet kontakten til deres behandlere, fordi de igen er blevet misbrugere.

"Produktionsselskabet og Bubbers indgriben i misbrugernes tilværelse medfører, at ekstremt sårbare borgere er havnet i dybt alvorlige livssituationer. To af dem står nu helt uden for vores sociale hjælpesystem, og jeg er nervøs for, at vi mister kontakten til endnu flere," lyder det i den klage, som Pietras har sendt til TV 2.

Han anklager desuden TV 2 for at manipulere med både misbrugere og med virkeligheden.

"Såvel sagsbehandlere som journalister, der blander sig i sårbare borgeres liv, pådrager sig derved et medansvar for de pågældendes liv," skriver Pietras.


TV 2 afviser al kritik

Såvel TV 2 som Eyeworks, produktionsselskabet bag udsendelsen, affejer Kirkens Korhærs og Odense kommunes kritik.

TV 2-redaktør Heidi Kim Andersen og programchef Sune Roland Jensen skriver til Odense kommune: "Hverken TV 2 eller Eyeworks kan eller vil tage ansvar for, hvad der sker med nogen som helst narkomaner i Danmark. Hverken før, under eller efter vores produktion.

Det er simpelthen ikke et rimeligt ansvar at lægge på medier, der gør deres arbejde - at afdække og skabe debat"

Kritikken fra Kirkens Korshær afvises også pure af TV 2.

Heidi Kim Andersen siger til Fyens Stiftstidende: "Under hele forløbet, som dækker både research, optagelser og tiden frem til nu, har redaktionen været meget bevidst om både etik og hensyn, og den har arbejdet ud fra høje principper om at udvise respekt til de medvirkende."

Hun peger på, at TV 2 har samarbejdet med en gadearbejer med mange års erfaring med narkomaner, og at man har holdt indledende møder med de medvirkende for netop at vurdere, om de var tilregnelige og klar over, hvad de stillede op til.


'Danmark ifølge Bubber' sendes i aften kl. 20.30 på TV 2.


Foto: Bubber hjemme hos narkomanen Susanne. (Fotograf: Thomas Ravn/TV 2)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002