Kontakt os


 

'Ansigt til ansigt' – dokumentarserie på DR1
Onsdag 27. februar 2013
Af Karsten Jensen
 
Hver dag begås der forbrydelser. I mange af tilfældene har forbrydelsen alvorlige konsekvenser for både offer og gerningsmand. I denne serie konfronteres de med hinanden.

Det der for en kriminel måske blot er et almindeligt røveri mod et supermarked i håbet om hurtige penge, bliver i mange tilfælde til en langvarig frygt hos ofrene. En frygt for igen at ende i en lignende situation eller måske at møde gerningsmanden igen. Derfor har det haft stor betydning, at Folketinget for tre år siden vedtog en ny lov, som gjorde konfliktråd til et landsdækkende tilbud, hvor offer og gerningsmand møder hinanden og får sat ord på konsekvenserne af gerningsmandens forbrydelse.

Nu får seerne indblik i, hvad konfliktråd er for en størrelse, og hvilken betydning det kan have for sagens parter. I en ny dokumentarserie i tre afsnit er DR1 med til tre konfliktråd, hvor offer og gerningsmand bliver konfronteret under ordnede forhold. Dokumentarserien skildrer processen med konfliktråd for at undersøge, hvad de to parter får ud af at møde hinanden.


Store følelser på spil

Ofte er det meget store konflikter, der er baggrunden for et konfliktråd, og der er dermed store følelser på spil. Som man vil se i 'Ansigt til ansigt' kan konsekvenserne af den kriminelles handling være næsten invaliderende for ofrene. Formålet med konfliktrådet er både, at offeret får set og talt med mennesket bag forbrydelsen, men også at gerningsmanden ved selvsyn kan se, hvad forbrydelsen har betydet for offerets liv. Offeret kan måske få en forklaring og i bedste fald komme af med sin vrede og angst, mens gerningsmand ser konsekvensen af sin handling.

"Det interessante ved et konliktråd er, hvad de to parter får ud af at blive konfronteret. Der er efterhånden draget gode erfaringer, og de ofre og gerningsmænd, vi har fulgt, har efterfølgende fortalt, at konfliktrådet i afgørende grad har ændret deres opfattelse. De forstår hinanden bedre, og ofrene oplever, at deres angst bliver langt lettere at håndtere, siger tilrettelægger i DR Dokumentar," Kay Bæckmann Nielsen.

Serien får premiere den 4. marts kl. 20 på DR.


Foto:
En bevæget hjemmerøver, David Skovgaard, giver sin uforbeholdne undskyldning til sit offer.

I program to ses de to unge kvinder, Heidi og Louise, der passer butikken i et lille supermarked. Her bliver de udsat for et brutalt røveri kort før lukketid. Gerningsmanden er den unge Christian. Nu skal Heidi og Louise igen møde Christian ansigt til ansigt i et konfliktråd.

Foto: Framegrab.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002