Kontakt os


 

Ny programserie på DR1 om døden
Fredag 21. december 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Hvad sker der med vores krop, når vi dør? I en række nye faktaprogrammer har Anders Lund Madsen sat sig for at få lige så meget styr på døden, som han har på børnefødsler. Han vil ud fra et videnskabeligt fokus finde ud af, hvad der konkret sker med kroppen, når vi har trukket vejret for sidste gang.

Der dør omkring 55.000 mennesker om året i Danmark. Men selv om døden i menneskets livscyklus er lige så naturlig som fødslen, så er det nok de færreste af os, der ved, hvad der præcis sker med kroppen, når vi er gået bort.


Begravelser, balsameringer og bodyfarms

’Du skal dø’ er titlen på en ny programserie på fem afsnit, hvoraf det første sendes torsdag den 3. januar 2013 kl. 21 på DR1.

Seere kommer med på hospice, hvor Anders Lund Madsen bl.a. besøger Søren, der har testamenteret sin krop til videnskaben og den proces får seerne mulighed for at følge.

Programmerne ser på, hvad der sker, når mennesker ånder ud, bliver begravet og går i forrådnelse. Vi kommer rundt om retsmedicinske obduktioner, der ser på, hvilken historie en død krop kan fortælle.

Anders Lund Madsen tager også seerne med på en amerikansk bodyfarm, der viser, hvad der sker med kroppen, når man har givet den til videnskaben. Og så hører vi om nogle af de mennesker, der har snydt døden.

"Det er mit håb, at programmerne vil inspirere seerne til at tale lidt mere åbent om døden. Selvom det er uendelig trist at tænke på, at vi alle skal herfra en gang, så tror jeg, at programmernes åbenhed og direkte måde at tale om døden på vil være et bidrag til at fjerne nogle af de tabuer, der er i vores samfund om døden," siger redaktør Gitte Tækker.


De første gæster er insekter

Ud fra en videnskabelig tilgang får seerne indsigt i, hvad der sker med kroppen, når vi er døde. Hvad kan en død krop fortælle? Når man er død og der ikke er andet end krop og organer tilbage, begynder forgængelighed. De første gæster er insekterne.

Seerne møder en forsker, der forsker i fluer og biller – de dyr, der lever af vores døde kroppe. Han har flere gange hjulpet politiet med at opklare mistænkelige dødsfald ved at studere insekter, der er fundet på lig. For eksempel kan man ved at studere insekterne finde ud af, hvor længe et menneske har været død, og hvad dødsårsagen var. De første dyr, der finder vej til liget er spyfluer – inden for et time er de i kontakt med liget uanset hvor eller hvornår, døden er indtrådt.


Forrådnelsesforskning

I England anvender man døde svin til forskning i, hvordan kroppen forrådner. I USA går man skridtet videre i forsøget på at kortlægge dødstidspunkt og årsag. Her anvender man døde menneskekroppe i forrådnelsesforskningen på de såkaldte bodyfarms. Seerne følger i programmet antropologen, der til dagligt arbejder med lig, der forgår.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002