Kontakt os


 

80 år med julehilsner til Grønland
Mandag 3. december 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Sangerinden Julie Berthelsen er vært, når DR for 80. gang udveksler julehilsner mellem Danmark og Grønland i et stort show fra Koncerthuset den 22. december kl. 21.20. ’Julehilsen til Grønland’ er verdens ældste, stadigt eksisterende underholdningsprogram.

I jubilæumsåret bliver der for alvor sat fokus på en anden jubilar: nemlig tv-julekalenderen, der i 2012 har eksisteret i 50 år i Danmark. Det skriver DR i dag i en pressemeddelelse.

Caroline Henderson står for eksempel på scenen og synger en sang fra DRs julekalender, ’Julestjerner’ samt klassikeren ’Vil du være min i nat’, mens Kimmernaq Kjeldsen og Mike byder på en sang fra den grønlandske julekalender på KNR i år.

Også makkerparret Wikke-Rasmussen, der står bag ’Julestjerner’, og stand-up-komikeren Carsten Bang dukker op med en hilsen.

Julie Berthelsen præsenterer showet på både dansk og grønlandsk, og hun synger også selv i år, mens DR Big Bandet står for den musikalske ledsagelse af solisterne.

Nærmest traditionen tro medvirker Aavaat-koret fra Grønland også, og i år slutter showet atter med Grønlands julehymne, ’Guuterput’. Det er en hymne, der slutter med total stilhed, hvad de færreste shows jo ellers gør.

”Noget helt særligt i år bliver en musikalsk arktisk hilsen, som sangerinden Aviaja Lumholt og DR Big Bandet leverer. Nummeret begynder med, at musikere fra Alaska starter rytmen og byder på strubesang, Grønland bidrager med trommedans, og vi prøver også at få sibiriske musikere med, så det bliver musik fra alle egnene omkring Nordpolen,” forklarer Thomas Christensen fra DR TV-Event, der er redaktør på ’Julehilsen til Grønland’ for ottende gang.

Showet foregår i Koncerthusets koncertsal onsdag den 19. december, og det bliver sendt på DR1 lørdag den 22. december klokken 21.20. I Grønland sender KNR showet på selve juleaften.


Idé kom fra udsted

Ideen til ’Julehilsen til Grønland’ kom fra Andreas Lund-Drosvad, der arbejdede på udstedet ’Prøven’ ved Upernavik. I sommeren 1932 skrev han et brev til Statsradiofonien, hvor han spurgte, om ikke det var en idé, at ”Stationen hen under Jul en Nat eller to kunde sende gratis Julehilsner fra Forældre og Slægtninge i Danmark til Paarørende heroppe”.

Brevet var den første tilskyndelse til at sende programmet, og samme jul blev det til virkelighed. Ville man sende en hilsen, skulle man melde sig inden den 15. december 1932, og den 18., 19. og 20. december blev folk så bedt om at møde op i DRs orkesterstudie, der lå i det, der siden blev kendt som ’Stærekassen’ på Det Kongelige Teater i København.

Den første udsendelse blev sendt direkte klokken 23.00, hvor klokken er 19.00 i Grønland.

Få dage før den første udsendelse sendte ministeren for Grønland – det var statsminister Thorvald Stauning, en anmodning til DR om at sige nogle ord til indledning. Det gjorde han de næste mange år, men den allerførste, der fik lov til at sende en hilsen var nu Andreas Lund-Drosvad, der havde skrevet brevet til Statsradiofonien med ideen. Også polarforskerne Knud Rasmussen og Eigil Knuth var med i nogle af de første udsendelser.

Det første år blev der sendt 200 hilsner – alle fra København, men allerede i 1933 sendte DR også fra studierne i Aalborg, Randers, Aarhus, Esbjerg, Aabenraa, Odense og Nykøbing F., og senere kom også Skive og Rønne med. I 1939 blev der sendt ikke færre end 1.500 hilsner i løbet af programmet.

I starten sendte Kalundborg-stationen kun med svag styrke, og derfor kunne hilsnerne være svære at fange. Fra 1934 blev der skruet op for styrken, og samtidig indstillede Islands Statsradiofoni i flere år sine udsendelser for så i stedet at sende hilsnerne, så grønlænderne fik lettere ved at modtage dem.

I Grønland vakte hilsnerne så stor begejstring, at der efter udsendelserne jævnligt strømmede perlebroderier, sælskind og papirknive af hvalrostænder tilbage til dem, der havde med grønlandshilsnerne at gøre i DR. Den trafik er dog efterhånden stoppet.

”Der er noget magi over, at programmet har eksisteret så længe, og som står på skuldrene af 79 års tidligere udsendelser. Det er et af de eneste programmer, hvor man bliver tilskyndet til at vinke og hilse på skærmen, og ikke mindst for mange grønlændere betyder det rigtig meget. Jeg husker for eksempel et brev, jeg har fået fra en grønlænder, der har været i dialyse i Danmark i 15-20 år, og ikke kan rejse hjem. Afstanden mellem Danmark og Grønland gør også, at mange andre ikke kan være sammen i julen,” siger Thomas Christensen.


Overvejer en ny måde

Selv om ’Julehilsen til Grønland’ nu har eksisteret i 80 år, hvor programmet er blevet sendt fra Danmark, er det ikke sikkert, at det bliver ved på samme måde i al fremtid.

”Vi har en plan om at lave programmet fra Grønland næste år, og lige nu er vi i gang med benarbejdet med, hvordan vi gør det,” siger Thomas Christensen.

Fra 1932-1984 blev ’Julehilsen til Grønland’ sendt i radioen, mens showet har været sendt på DR TV siden 1985.

Inden længe vil det være også være muligt at sende en julehilsen til eller fra Grønland på www.dr.dk/julehilsen.


Foto: Julie Berthelsen er vært på show nummer 80 med 'Julehilsen til Grønland'. (Fotograf: Agnete Schlichtkrull)


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002