Kontakt os


 

Vi surfer løs, mens fjernsynet kører
Torsdag 22. december 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Der var engang, hvor man næsten tog det fine tøj på og sad på rad og række, når man så fjernsyn. Men sådan er det ikke mere. Faktisk præsterer næsten halvdelen af danskerne i løbet af en uge at være på internettet, samtidig med at de har fjernsynet kørende.

Det er DR Medieforskning og Megafon, der har lavet en en undersøgelse om danskernes medieadfærd i forbindelse med tv-seningen. Analysen kommer til at indgå i publikationen ’Medieudviklingen 2011’, som DR Medieforskning udgiver i januar.

"Groft sagt viser undersøgelsen, at der er to slags tv-seere i Danmark. Den gruppe, som ser tv og ofte har følgeskab af nettet, og gruppen, der aldrig surfer, mens deres tv kører," siger medieforsker fra DR Uffe Høy Svenningsen, der har nærstuderet fænomenet sammen med kollegaen Anne Lærke Larsen.

Supplerende tal, som DR har indhentet via DR Panelet, viser, at nyhedsudsendelser, sport eller underholdningsprogrammer, er den type udsendelser, der oftest bliver 'akkompagneret' af surf på nettet. Derimod er det sjældnere, at danskerne går på nettet under faktaprogrammer, serier og film i tv.

Det er stadig svært at afgøre, hvor meget netforbruget tidsmæssigt fylder under tv-seningen, fordi det er vanskeligt at måle.

"Undersøgelsen peger på, at der for mange stadigvæk er stærke konventioner omkring det at se tv sammen med andre. Og mange opfatter det formentlig stadigvæk som lidt upassende, når sofamakkeren klapper skærmen op på den bærbare midt under ’X Factor’ eller ’Vild med dans’," siger medieforsker Anne Lærke Larsen.

Langt størstedelen af tv-/internet-multitaskerne bruger – efter eget udsagn – internettet jævnligt, når de ser tv alene, mens det er under en tredjedel, som gør det i samme grad, når de ser tv med andre.

Ikke overraskende er det de yngre tv-seere, der oftest går på nettet og samtidig ser tv.

De to medieforskere når i 'Medieudviklingen 2011' frem til, at det er meget sandsynligt, at tv-sening og internetbrug fremover vil overlappe hinanden endnu mere, end de gør i dag, i takt med at smartphones og tablet-computere bliver mere udbredte blandt danskerne.

35 procent svarer i undersøgelsen, at de aldrig er på nettet og ser tv samtidig, mens seks procent svarer, at de slet ikke har netadgang.


Foto: Næsten halvdelen af danskerne er på internettet i løbet af en uge, samtidig med at de har fjernsynet kørende. (Fotograf: Bjarne Bergius Hermansen)


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002