Kontakt os


 

Vi ser mere end fire timers jule-tv om dagen
Torsdag 22. december 2011
Af Karsten Jensen
 
Når kalenderen siger december, samler danskerne sig foran fjernsynet. Julen har nemlig også sine tv-traditioner, der skal holdes i hævd.
Når tændstikkens ild rammer væden på kalenderlyset, og vi går ind i årets tolvte måned, begynder danskerne helt automatisk at tilbringe mere tid foran skærmen end normalt. Det hele topper, når juleferien begynder.

Tal fra DR Medieforskning viser, at danskerne i gennemsnit så fire timer og fire minutters tv dagligt mellem 23. december 2010 og 1. januar i 2011. Det er rekord hidtil.

"Det skyldes en kombination. Folk har fri og er meget derhjemme, udenfor er det mørkt og koldt, og oven i det hiver hovedkanalerne masser af tv-godter frem. Men billedet bliver også en smule fragmenteret. Mange af os er på besøg hos hinanden, hvor vi ikke nødvendigvis ser tv, og derfor er dækningen ikke altid lige høj. Seertiden stiger markant, men det gør antallet af seere ikke nødvendigvis," forklarer Niels Marslev fra DR Medieforskning.

Kimet ned
Helle Schønemann-Paul er planredaktør på DR1, og hun kender om nogen til vigtigheden af, hvad der bliver sendt på skærmen. Ligesom resten af julen er tv-vanerne meget traditionstunge.

"Der var et år, hvor vi ikke havde købt rettighederne til Disneys Juleshow. Da folk hørte det, syntes de, det var en katastrofe, og vi blev kimet ned flere måneder i forvejen. Men det lykkedes at få det på plads få dage før jul," fortæller hun om tegneserieshowet, der har været juleaftens mest sete udsendelse de to foregående år.

Derfor holder man sig til en nogenlunde fast formular. Mange familier har det sådan, at de sætter sig ned sammen og ser et bestemt program, som gør, at det føles som jul, forklarer Helle Schønemann-Paul.

Travlt med juleræset
Når medieforskerne taler om tv-julen gælder det perioden fra den 23. december til 1. januar. Her kommer det store boom, selvom tv-kiggeriet allerede begynder at stige fra den 1. december. Dog kun i mindre målestok.

"At seningen stiger skyldes blandt andet julekalenderne, som traditionelt har mange seere, og derudover får mange børn oftest lov til at blive lidt længere oppe, så de kan se med. På den anden side har mange rasende travlt med arbejde og julegøremål helt op til den 23. december," påpeger Niels Marslev.

Selve juleaften er heller ikke den store tv-begivenhed. Sidste år blev der set 98 minutter mindre end gennemsnittet for de øvrige dage i juleperioden.

Derudover ligger der ofte sport i december. I år har håndboldkvindernes VM-slutrunde trukket mange seere - noget, den også ville have gjort alle andre tider på året. Alligevel ser det ikke ud til, at december måned og juledagene kommer op på rekordniveauet fra i fjor, hvor der ligeledes var håndbold.

Julen 2010
Julen 2010 bød på hidtil mest sening med hele 244 minutter pr. dansker pr. dag (23/12-1/1). Den 1. januar er som regel den dag på året, hvor danskerne ser allermest tv.

Hvis man sammenligner juleperioden (23/12-1/1) med 1.-22. december over de seneste fem år, ligger juleseningen i snit 16 minutter højere pr. dag, en stigning på 9 procent fra et allerede højt decemberniveau.

Seningen stiger mest blandt børn, men gælder alle aldersgrupper. Den stiger mere blandt mænd end kvinder, som til daglig ser lidt mere.

Juleaften, og i mindre grad nytårsaften, er en lille tv-aften. Sidste år blev der den 24. december set 98 minutter mindre end gennemsnittet for de øvrige dage i juleperioden, en nedgang på næsten 40 procent.

Allermindst tv ses der i den absolutte højsommer. I år således i uge 30, hvor de 155 minutter per dag er 40 procent mindre end de 260 minutter i uge 52 i 2010 og 34 procent mindre end de 234 minutter i uge 1 i 2011.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002