Kontakt os


 

Julekalender for kontroversiel til DR 2 - nu vises den på nettet
Torsdag 25. november 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Sidste år droppede DR2 at vise den 7 millioner kroner dyre dukkejulekalender H*A*S*H, der handler om de danske konstabler Christian, Bimbo, Kinky og Laila på mission i Problemistan, hvor de har fået til opgave at kæmpe for demokrati, ytringsfrihed, ro og orden. Officielt droppede DR julekalenderen, fordi den ikke var "sjov nok" - iflg. kritikere fordi den blev offer for politisk censur. Men fra 1. december bliver dukkejulekalenderen i stedet vist på nettet under sloganet ’Censureret af DR – legaliseret på hashtv.dk’.
Selv om DR 2s chef, Arne Notkin, afviste at sende dukkejulekalderen H*A*S*H i julemåneden 2009, synes kalenderens producent Niels Bald iflg. dagbladet Politiken alligevel, at serien, som DR har puttet syv millioner kroner i, fortjente et liv på nettet.

"Principielt synes jeg sådan set, at det er cool nok, at man dropper ting, som man ikke synes fungerer. Men DR tog stilling til H*A*S*H på baggrund af to ufærdige afsnit. Vi havde stadig tre måneder tilbage at klippe i, da de forlangte at få noget at se. Jeg forsøgte at komme i dialog med DR om i stedet at bringe den på nettet eller i et andet vindue og at få testet nogle mere færdige afsnit, men der var ingen, der ville gå ind i den dialog," siger Niels Bald til Politiken og fortsætter:

"DR blev bange for serien, fordi emnet er kontroversielt. Ellers ville Arne Notkin have forsøgt at komme i dialog med os om, hvordan man kunne have rettet det til. Men jeg tror på serien, og jeg tror også på, at den kan få et liv i udlandet. Blandt andet har engelske Channel 4 vist interesse for den", siger Niels Bald, der nu har overtaget alle rettigheder til H*A*S*H og viser den på nettet med DRs tilladelse.

"H*A*S*H handler om det groteske og det absurde ved krig. Det er en eksplosiv serie fyldt med vejsidebomber og vådeskud, og der ryger nogen i hvert afsnit. Men vi tager ikke stilling til, om Danmark skal være i krig eller ej, og de lokale 'tulipanere' og de danske soldater opfører sig lige tåbeligt. Men jeg tror, det vil være befriende for børn og unge at se denne her serie. Og du kan fortælle noget med dukker, som du ikke kan fortælle med rigtige mennesker, for det er jo ’bare’ dukker, men DR blev åbenbart bange for dukkerne alligevel", siger Niels Bald.

H*A*S*H vil kunne ses på hashtv.dk og på Facebook fra 1. december. Fra den 6. december kan alle afsnit af H*A*S*H købes på dvd.

Seriens soundtrack udsendes 29. november. Her kan man bl.a. høre Sys Bjerre, Lis Sørensen, Alex Nyborg Madsen og Michael Møller.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002