Kontakt os 

YouSee Kabel-tv lover frit valg og
mere HD-TV

Tirsdag 12. oktober 2010
Af Eric Larsen
 
YouSee Kabel-tv ser lyst på fremtiden. Mange flere tv-kanaler i HD-kvalitet allerede fra december. Og om få måneder frit valg mellem tv-kanalerne. Men der er også sorte skyer pga. truslen om at TV 2 skal være betalingskanal for kabel-tv-kunder. Tvnyt.com mødte programdirektør Ulf Lund fra YouSee til en snak om fremtiden.
Som tidligere beskrevet her på tvnyt.com rokerer YouSee rundt på sine kanaler når vi runder 1. december (http://www.tvnyt.com/artikel/default.asp?id=18740). Og her kommer mange kunder til at kunne mærke en stor forbedring i kvaliteten af deres tv-signal, hvis de altså har det rette udstyr.

Hele 10 tv-kanaler i HD-kvalitet vil blive lagt ud som ’clear’, dvs. at de kan modtages uden kort og boks, hvis man altså har et fjernsyn med DVB-C tuner i MPEG4 format, og ikke mindst kan modtage i ’Full HD’. Hidtil har man kun kunnet modtage specialkanalen DR HD gratis og ukodet, men nu begynder de ’normale’ tv-stationer så at følge med HD-opgraderede udgaver af deres programmer. TV3+, Kanal 5, 6’eren, TV 2 Film, Eurosport, Eurosport 2, Tysk ZDF, Svensk SVT1 samt Nickelodeon bliver de 9 nye kanaler i HD-kvalitet. Kunder med kort til YouSee Plus skal dog ikke føle sig snydt, for det vil stadig kræve YouSee Plus-abonnement at få adgang til en lang række andre HD-kanaler fra bl.a. Discovery, MTV og National Geographic.

En endnu større nyskabelse kan ventes til foråret, når YouSee gør op med den vante forestilling om abonnement på Mellem- og Fuldpakke. Mange kunder har i årevis ønsket kun at betale for de tv-kanaler som de rent faktisk ser. Og nu er tiden så kommet til at tage det store spring til ’frit valg’. Det lyder storslået, men i virkeligheden er det blot det nuværende ’Favoritkanal’-koncept, som takket være nye aftaler og teknisk opgradering nu udvides til at omfatte alle mellem- og fuldpakke-kanaler.

Først det tekniske: For at få frit valg skal der være signal igennem fra YouSee, dvs. man skal som minimum abonnere på Grundpakken. Derfor kan man ikke slippe for f.eks. de tyske kanaler. Ifølge Ulf Lund ville der heller ikke være det store at spare ved at slippe for de tyske programmer – et sted i omegnen af 30 øre pr. måned. Ligeledes kan man heller ikke slippe for kanaler som TV3 og Kanal 5 (der rykker ned i Grundpakken ved den kommende omlægning). Det er simpelthen et krav fra Viasat og SBS TV, at disse kanaler er med i Grundpakken, hvis der skal forhandles om deres øvrige kanaler.

Ud over Grundpakken bliver man også nødt til at anskaffe sig en boks og abonnere på et programkort. Og det for hvert eneste fjernsyn i husstanden. Ellers er det ikke teknisk muligt at styre hvilke tv-kanaler der skal leveres i husstanden. Men herefter kan man tilkøbe sig kanaler enkeltvis. Dog med den begrænsning, at man skal abonnere på mindst 4 ekstra kanaler – ellers kan den tekniske investering ikke løbe rundt. Ulf Lund regner med, at priserne på de nuværende niche-kanaler – dem som i dag kan købes som Favoritkanaler – vil være på cirka 10 kr. pr. styk pr. måned. Kanalerne fra den nuværende Mellempakke vil koste cirka 20 kr. pr. styk pr. måned – det er kanaler som TV3+, Canal 9, 6’eren og TV 2 News. Og endelig vil kanaler fra den nuværende Fuldpakke komme til at koste op til 40 kr. pr. styk pr. måned – her er det kanaler som TV 2 Sport, der ligger i den dyre ende.

Som man vil kunne regne ud, kommer det hurtigt til at løbe op i en del penge, hvis man vælger en del ekstra kanaler til. Det skyldes ifølge Ulf Lund, at YouSee får store mængderabatter, når de forhandler med tv-stationerne om at komme ud til alle Mellem- eller Fuldpakke-kunder. Når man selv vil vælge sine kanaler, får man ikke del i denne mængderabat, men må betale stationens fulde listepris. Derfor forventer han da også, at de fleste kunder fortsat vil vælge at betale for en Mellempakke eller Fuldpakke.

Alternativt kan man også se de fleste tv-kanaler fra Mellem- og Fuldpakken som web-tv. Hvis man også har internet fra YouSee, så har man allerede nu fri adgang til 42 tv-kanaler som streamet web-tv, da en ny aftale netop har fået tv-kanaler som TV 2 Film, Kanal 4 og 5, 6’eren og Eurosport 2 med i internet-udbuddet. På den måde kan den ene halvdel af husstanden f.eks. se TV3 i Grundpakken på det gamle tv, mens den anden halvdel ville kunne se en fodboldkamp på Canal 9 på computeren – for nu at følge det univers, som optræder i tv-reklamerne fra YouSee.

En kedelig nyhed er dog, at tv-pakkerne i sig selv heller ikke længere vil være så billige som de hidtil har været. Grundpakken alene stiger med 25 kr. pr måned, og det skyldes alene en lovændring, som gør, at der fremover skal opkræves markedspris for betalingskanaler i Grundpakker, og det vil hos YouSee betyde at forhøjelsen af Grundpakkeprisen skal gå til betaling for TV3 og Kanal 5. Lovændringen er vedtaget af Folketinget, så vejen er banet for, at der kan opkræves brugerbetaling for TV 2 hos kabel-tv-kunder fra 2012. Hvorimod tv-seere med egen antenne (Boxer-kunder) ser ud til fortsat at kunne se TV 2 gratis. Denne åbenlyse forskelsbehandling har YouSee dog tænkt sig at kæmpe mod på alle juridisk tænkelige måder.

Også Mellem- og Fuldpakkekunder kan se frem til yderligere prisstigninger, og det skyldes især højere betaling til de fodboldtunge kanaler som Canal 9 og 6’eren. Sportskanalerne kan man jo så fremover vælge fra med den nye fritvalgs-ordning, men Ulf Lund tror, at det vil gå den modsatte vej: Kunderne henvender sig med ønsker om at kunne se flere og flere sportsbegivenheder live, senest har man måttet tage den amerikanske ESPN ind som ekstra tilvalgsmulighed (Favorit-kanal).

Endelig kunne Ulf Lund fortælle lidt om overvejelserne for tv fra de nærmeste nabolande: Norsk TV2, som tidligere var en del af kabelpakkerne, vender ikke tilbage, da det ikke har været muligt at opnå en ny aftale. En ventet seerstorm fra herboende nordmænd er udeblevet, hvorimod der har været ros fra bl.a. den norske sømandskirke for at man har satset på NRK1 i stedet for TV2 Norge. Tysk SAT1, som engang var gratis i Grundpakken, er efterspurgt især i Sønderjylland (hvor man kan modtage den gratis fra Tyskland med almindelig antenne), men vil fortsat kun være tilvalgskanal i Danmark. Det er den aftale man har kunnet få med ejerne, som er samme selskab som det der står bag danske SBS TV. Endelig er der nogle af de etniske sprogpakker, som trænger til at blive efterset, bl.a. den Polske pakke, hvis udbud af kun 2 kanaler ikke længere er det store hit blandt herboende polakker.

Den endelige kanaloversigt over frekvensrokeringer og det nye kanaludbud vil fra starten af november kunne ses på www.yousee.dk/nykanaloversigtFoto: Pogramdirektør for YouSee Ulf Lund. (Fotograf: Eric Larsen)Funktioner

Printervenlig version
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002