Kontakt os


 

Får pris for gode undertekster på tv
Torsdag 30. september 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I dag torsdag modtager Peter Nørgaards Forum for Billedmedieoversætteres (FBO) første pris for gode undertekster på tv. Peter Nørgaard har i 37 år lavet undertekster til DR.
Peter Nørgaard får prisen, fordi han – som det hedder ”med sine undertekster dagligt bidrager til at holde det danske sprog spændstigt, smukt og funktionsdygtigt”.

Peter Nørgaard deler årets pris med forfatteren, journalisten og oversætteren Thomas Harder, der får den, fordi han gennem sit journalistarbejde engageret har skabt opmærksomhed omkring tekstning, som det hedder.

Med prisen vil Forum for Billedmedieoversættere gerne slå et slag for alle dem, der gerne vil og kan levere et stykke godt formidlingsarbejde.

De allerfleste danskere læser masser af undertekster hver dag, og er de gode og sprogligt korrekte, er det normalt nogen, man læser uden at tænke over, at de er der. Men når de er dårlige, kan de distrahere og irritere – og særligt for børn er de væsentlige for sprogdannelsen. Netop tekstningens store betydning for det danske sprog er et afgørende argument for at hylde de gode danske undertekster, lyder det fra FBO.

Peter Nørgaard, der af flere bliver kaldt teksterfagets grand old man, har både studeret kunsthistorie, filmvidenskab og engelsk uden at tage eksamen. I nogle år lavede han film – primært kortfilm og præsentationsfilm for virksomheder. Sideløbende oversatte han også bøger, ligesom han skrev filmanmeldelser, og det var her igennem, at Peter Nørgaard blev lokket ind i filmtekstningen. Og siden 1973 har han leveret undertekster til DRs seere.

Da Peter Nørgaard begyndte som tekster, havde han ikke selv fjernsyn og vidste ikke, hvordan undertekster så ud, så han satte omhyggeligt citationstegn om hver eneste tekst.

Udover æren består prisen af en originaltegning af prismodtageren – tegnet af Bob Katznelson.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002