Kontakt os


 

Temauge på DR: 'Danmark i krig'
Fredag 27. august 2010
Af Karsten Jensen
 
Med temaugen 'Danmark i krig' tager DR del i 'den nationale begivenhed', som giver anledning til dels at udtrykke medfølelse for de soldater og pårørende, der er mærket af krigen og dels at udtrykke anerkendelse for den indsats, som danske udsendte yder i en række af verdens konfliktområder.
"Danmark er en krigsførende nation, og derfor er krigen og krigens følger et vigtigt emne for DR. Vi har valgt at bruge ugen op til den nationale flagdag til at fortælle historier om de mennesker, der er berørte af krigen. Det er vigtige historier for Danmark og danskerne uanset hvad man ellers mener om krigen i Afghanistan," siger DRs mediedirektør Mikael Kamber i en pressemeddelelse fra DR.

I hele temaugen vil danskerne kunne få en status over den danske krigsførelse i Afghanistan i blandt andet TV-Avisen, Radioavisen og 'Aftenshowet', og mandag den 30. august vil 'Horisont' fortælle om, hvordan lande som USA, Nederlandene og Afghanistan behandler deres veteraner.

Onsdag den 1. september kl. 20 viser DR1 dokumentaren 'De sårede'. Her møder seerne Mark på 27 år og Martin på 23 år, der begge har fået sprængt deres ben af i Afghanistan. For begge har militæret været målet og meningen med livet, men da de vender hjem fra krigen, er de ikke længere de uovervindelige, patriotiske soldater, som da de drog af sted. Nu skal de genfinde selvrespekten og redefinere deres liv. Der venter dem store fysiske og psykiske udfordringer i deres nye hverdag, hvor manglen på action og det tidligere så tætte soldaterkammeratskab er tydelig.

'De sårede' er instrueret af Louise Kjeldsen og Louise Jappe og produceret af Louise Køster ved Pausefilm i samarbejde med DR1 og Det Danske Filminstitut.

På selve flagdagen, den 5. september, transmitterer DR1 kl. 11.55 direkte fra den officielle mindegudstjeneste, der afholdes i Holmens Kirke. Her vil det officielle Danmark, pårørende og kollegaer mindes de faldne.

Samme aften kl. 20 viser DR1 dokumentaren 'De faldne'. Filmen følger seerne ad sorgens vej i selskab med de forældre, søskende og kærester, der har mistet deres kære i krigene i Irak og Afghanistan.

I filmen mødes blandt andre de pårørende til Rune Westy Zacharias Nielsen, der den 17. november 2009 mistede livet efter at være blevet hårdt såret under en fodpatrulje i Afghanistan. Den stolte far fortæller om, hvordan Runes beslutning om at tage i krig var et skridt på hans vej mod at blive voksen, som forældrene hverken kunne eller skulle blande sig i.

"Som krigsførende nation skal vi vænne os til en ny virkelighed. I Danmark er vi ikke vant til, at så mange unge dør, og sorgen rammer ikke bare de nærmeste, men også samfundet omkring dem. Som når blomsterhandleren lige pludselig skal stoppe leveringen af den ugentlige blomsterbuket til soldatens kæreste og i stedet sørge for soldatens egen bårebuket,” fortæller instruktør Poul-Erik Heilbuth.

Ugen rundes af med '21 Søndag', der også vil have indslag om Danmark i krig.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002