Kontakt os






 

8 ud af 10 så ’X Factor’ sammen med andre
Onsdag 31. marts 2010
Af Karsten Jensen
 
De færreste sad alene i stuen og kiggede fjernsyn, da Thomas Ring i lørdags blev kåret som den endelige vinder af årets ’X Factor’ på DR1.
Faktisk har den såkaldte samsening været tårnhøj, når underholdningsprogrammet er gået over skærmen, viser en gennemgang af tallene, som DR Medieforskning har lavet. Samsening betyder, hvor mange, der så programmet sammen med mindst én anden person.

"DR vil jo gerne samle danskerne, og i forbindelse med ’X Factor’ er det i den grad lykkedes. Næsten 8 ud af 10 seere - nemlig 78 procent, så finalen sammen med andre. Og særligt blandt grupper med flere end to var der vækst i forhold til de tidligere sæsoners finaler," forklarer medieforsker Niels Marslev fra DR Medieforskning.

Til hverdag i den bedste sendetid sidder næsten halvdelen af seerne alene, når de ser fjernsyn. Dog lidt færre på DR1.

Niels Marslev tilføjer, at ’X Factor’ i høj grad gennem hele sæsonen har samlet far, mor, børn, bedsteforældre og venner omkring skærmene. For tallene viser, at tre ud af fire har set udsendelserne sammen med andre.

Tallene fra lørdag viser også, at mange gik på besøg hos hinanden og så ’X Factor’ sammen.

"På en almindelig hverdagsaften i primetime er det kun tre procent af al sening, der er gæstesening; altså hvor seningen foregår i en anden husstand end ens egen. Men på finaleaftenen udgjorde ’X Factors’ gæstesening hele 13 procent," siger Niels Marslev.

Da afgørelsen faldt lørdag aften kiggede 2.087.000 seere med - eller 77 procent af alle med fjernsynet tændt på det tidspunkt. Og samlet set har over 4,2 millioner danskere set ’X Factor’ på DR1 siden den 1. januar, viser DR Medieforsknings beregning.

"Det er ny rekord, og flere end de to foregående sæsoner. En del af forklaringen er, at især de modne seere (aldersgruppen over 55 år) har kigget mere med denne gang. ’X Factor’ er i den grad en segmentknuser. Lidt mere til ung end gammel, lidt mere til kvinder end til mænd, men frem for alt stor på tværs af geografi, segmenter, indkomstklasser og andre måder at skære den danske seerkage på," siger Niels Marslev.

Udover at have næsten 2,1 millioner seere ved skærmen forleden aften, var der også cirka 40.000, der levede med i Parken, ligesom færøsk og grønlandsk tv ligeledes sendte fra grønsværen på Østerbro.

Da finalen i år blev sendt en lørdag i stedet for en fredag, som ellers er fast ’X Factor’-aften, og da lørdag typisk er en mindre tv-aften end fredag, blev finalen trods det fine resultat faktisk den mindst sete af de tre ’X Factor’-finaler hidtil.

Til gengæld blev hele 2010-sæsonen, med en fremgang på næsten 100.000 seere i forhold til sidste sæson, ikke bare den hidtil stærkeste for ’X Factor’, men faktisk den stærkeste sæson for en underholdningsserie nogen sinde i Danmark. I hvert fald siden seermålingens start i 1992.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002