Kontakt os


 

Planlagte afbrydelser af digital-tv
Mandag 27. april 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Husstande i dele af Nord-, Øst- og Vestjylland, som modtager DRs tv-signal digitalt fra en antenne, kan opleve 'sort skærm' og signalforstyrrelser i perioden fra 6. til 28. maj 2009.
DR skriver i en pressemeddelelse:


"De digitale tv-sendemaster i Nibe, Videbæk og Hadsten skal i maj have udskiftet antennerne, så Danmark - som det politisk er besluttet - kan skifte til digitalt tv-signal den 31. oktober 2009. Arbejdet berører også en række hjælpesenderne, som får deres signal fra de tre hovedsendere. Der er tale om et vanskeligt anlægsarbejde i toppen af de cirka 300 meter høje sendemaster.

Sort skærm og signalforstyrrelser
Arbejdet i sendemasterne betyder, at seere i dele af Nord-, Øst- og Vestjylland vil opleve, at DR og TV 2’s digitale tv-signal samt TV 2’s analoge signal forsvinder. DR1s analoge tv-signal bliver ikke berørt, men knap 40.000 husstande, som modtager DRs kanaler digitalt, bliver berørt.

Følgende områder bliver berørt:

* Vestjylland: Seere med antenne-tv i Vestjylland vil opleve ”sort skærm” onsdag den 6. og torsdag den 7. maj i dagtimerne (fra kl. 9 til 17) og i nattetimerne fra 7. til 27. maj (fra kl. 23 til kl. 7 om morgenen).
Arbejdet berører seerne i flg. vestjyske kommuner: Herning, Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Struer, Lemvig og Skive.
* Østjylland: Seere med antenne-tv i Østjylland vil opleve ”sort skærm” torsdag den 7. og fredag den 8. maj i dagtimerne (fra kl. 9 til 17) og i nattetimerne fra 8. til 27. maj (fra kl. 23 til kl. 7 om morgenen).
Arbejdet berører seerne i flg. østjyske kommuner: Århus, Skanderborg, Silkeborg, Favrskov,, Syddjurs, Norddjurs, Randers, Odder og Viborg.
* Nordjylland: Seere med antenne-tv i Nordjylland vil opleve ”sort skærm” fredag den 8. og lørdag den 9. maj i dagtimerne (fra kl. 9 til 17) og i nattetimerne fra 9. til 28. maj (fra kl. 23 til kl. 7 om morgenen).
Arbejdet berører seerne i flg. nordjyske kommuner: Aalborg, Jammerbugt, Rebild, Mariagerfjord, Vesthimmerland, Hjørring, Brønderslev og Frederikshavn.

En del af disse seere vil i hele perioden også opleve ”sort skærm” eller signalforstyrrelser om dagen og aftenen, fordi der på grund af arbejdet med antennen bliver sendt med nedsat effekt.

I de nævnte kommuner er der mere end 150.000 husstande, som modtager deres signal med en antenne, og som derfor vil blive berørt i forhold til TV 2-signalet, mens det drejer som om knap en fjerdedel i forhold til DR-signalet.

DR2’s analoge signal i området slukker
De digitale sendere er kilden til DR2’s analoge signal fra en række hjælpesendere i området. Derfor vil der i perioder ikke være noget analogt DR2-signal fra hjælpesenderne i Struer, Silkeborg, Mariager og Hadsund.

Kabel- og satellit-tv samt DRs analoge tv-signal berøres ikke
Fjernsyn, som modtager deres signal fra satellit og kabel, bliver ikke berørt. Og seerne, som modtager DR1 analogt med en antenne, vil fortsat kunne se kanalen i perioden. Nogle kabel-tv-kunder kan dog risikere, at TV 2-signalet i perioder forsvinder.

Tv, der modtager deres signal fra fællesantenneanlæg eller bredbånd, bliver berørt, hvis de tager tv-signalet til DR1, DR2 og TV 2 digitalt eller TV 2 analogt fra luften med en antenne.

Arbejdet afhænger af vejret
Arbejdet på senderen kan blive udskudt, hvis vejret gør det sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at arbejde oppe i de cirka 300 meter høje sendemaster. I så fald vil der blive informeret om det på tekst-tv, i en kravletekst på DR1 og TV 2 samt på dr.dk/digitalttv.

Andre antennearbejder i juni
I juni måned vil der blive arbejdet på tv-senderne i Viborg, Åbenrå og Vordingborg.

Mere for licensen
Arbejdet på sendemasterne er nødvendigt for, at Danmark den 31. oktober kan slukke det analoge tv-signal og overgå til digitalt tv, som det politisk er blevet besluttet. Skiftet til digitalt tv betyder, at de danske tv-seere får flere valgmuligheder. Blandt andet vil DR tilbyde danskerne tre nye tv-kanaler for licensen.

De tre nye tv-kanaler, som går i luften 1. november er DR Ramasjang for børnene. DR K for de kultur- og historieinteresserede. Og DR HD for de, der vil have noget ekstra ud af fjernsynsoplevelsen og se tv i den høje billedkvalitet High Definition.

Sammen med DR1, DR2, nyhedskanalen DR Update samt TV 2 og regionale tv-kanaler, en tv-kanal fra Folketinget og nye lokal regionale kanaler vil de nye kanaler frit kunne modtages med en antenne. Det kræver en almindelig tag- eller stueantenne (den som bruges til at modtage TV 2 i dag) og en digital modtager mærket MPEG4 - enten indbygget i det nye fladskærm-tv eller som en separat modtagerboks tilsluttet det ”gamle” tv. DRs nye HD-kanal kræver yderligere, at fjernsynet og den digitale MPEG4-modtager kan modtage HD-signalet.

Læs mere om skiftet til digitalt tv og DRs kommende tv-kanaler på www.dr.dk/digitalttv. Information vil også fremgå på tekst-tv side 729 og der vil kome kravletekster på de berørte tv-skærme.

Om digitalt antenne-tv
DR og TV 2/DANMARK A/S har siden april 2006 sendt public service kanalerne DR1, DR2, TV 2 og de regionale TV 2-virksomheder samt tegnsprogstolkning og DR Update som digitalt tv via DIGI-TV (se mere på www.digi-tv.dk). Antenne-tv udgør 17-18 % af alle 2,4 mio. danske husstande. Det estimeres, at knap en fjerdel af de danske antenne-tv husstande allerede har skiftet til digitalt antenne-tv. De øvrige danske husstande – ca. 80 % - modtager tv-signaler fra hhv. kabel- og satellit eller via fællesantenneanlæg og bredbånd. Det er politisk besluttet, at Danmark slukker for det analoge tv-sendenet den 31. oktober 2009, hvorefter public service tv-kanalerne samt nye kanaler fra DR og Folketinget samt nye lokale regionale tv-kanaler kun udsendes digitalt fra den 1. november 2009."


Foto: Sendemasten i Gladsaxe. (Fotograf: Ulla Voigt)


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002