Kontakt os


 

Pressenævnet frikender DR i avisbud-sag
Fredag 30. maj 2008
Af Karsten Jensen
 
DR tilsidesatte ikke god presseskik, da magasinet ’21 Søndag’ på DR1 den 9., 16. og 30. marts satte fokus på arbejdsforholdene for rumænske avisbude, der er ansat i Dansk Avis Omdeling (DAO).
Det fastslår Pressenævnet, efter at DAO havde klaget til Pressenævnet over udsendelserne og over, at DR har afslået at bringe et genmæle.

Af ’21 Søndag’ fremgik det, at flere af budene ikke fra start havde de 30 timers arbejde om ugen, som Folketingets Østaftale foreskriver, når personer fra de nye EU-lande skal arbejde i Danmark. De 30 timer når de først mere end en måned inde i deres ansættelse. Dermed kunne avisbudene heller ikke fra start nå op på den løn, som overenskomsten foreskriver. Flere af de rumænske bude sagde i udsendelserne, at de synes, de var blevet lovet mere i Rumænien, da de blev tilbudt job, end de reelt endte med at få i Danmark.

Hos DAO havde man det synspunkt, at det ugentlige gennemsnit på mindst 30 timer kan beregnes over 12 uger. Derfor var der - ifølge dem - heller ikke tale om underbetaling. Ifølge DAO var der heller ikke tale om, at budene var blevet lovet mere i Rumænien end det, de mødte i Danmark.

I sin afgørelse udtaler Pressenævnet blandt andet, at DR tilstrækkeligt tydeligt viste, at der var forskellige oplysninger og vurderinger, med hensyn til om Østaftalens 30 timers krav skulle opfyldes inden for en måned eller over 12 uger.

Nævnet finder også, at der var dækning for historien om manglende overensstemmelse mellem jobtilbuddene, som de lød i Rumænien, og som de reelle ansættelsesvilkår så faktisk var i Danmark.

Hvad angår påstandene om underbetaling fik DAO i udsendelserne mulighed for at oplyse, at budene efter deres opfattelse fik den rigtige løn. DR nævnte også, at DAO's klage og DR's svar kunne læses på dr.dk. På den baggrund ser Pressenævnet ikke, at der er noget at kritisere.

I afgørelsen understreger nævnet, at DAO ikke har krav på genmæle over for DR's oplysninger om DAO's administration af Østaftalen og om overenskomstbrud, fordi forslaget til genmæletekst blot var en gentagelse af de synspunkter, der allerede var blevet fremført i udsendelserne.

Redaktionschef Naja Nielsen fra DR Nyheder glæder sig selvsagt over, at Pressenævnet ikke har indvendinger.

”I ’21 Søndag’ forsøger vi hver uge at fortælle væsentlige samfundshistorier - også de historier, som nogen ikke mener skal fortælles. I en tid med mangel på arbejdskraft og mange nye medborgere fra Østeuropa er det af overordentlig væsentlighed, om de bliver behandlet ordentlig,” siger hun og tilføjer:

”På ’21 Søndag’ lægger vi overordentlig stor vægt på, at vores journalistik er fair, og at den er godt håndværk. Derfor er vi selvfølgelig også godt tilfredse med, at Pressenævnet anerkender, at vi har fulgt god presseskik,” siger Naja Nielsen.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002