Kontakt os 

192 lande kan se med i DR-BBC-projekt
Tirsdag 25. september 2007
Af Karsten Jensen
 
Hvad er demokrati egentlig? Kan det defineres, og har begrebet samme betydning for alle? Det skal befolkninger nu snart drøfte og debattere på kryds og tværs af kloden i det verdensomspændende dokumentarprojekt ’Why Democracy?’, som DRs programredaktør Mette Hoffmann Meyer og BBC’s Nick Fraser står bag.
I løbet af få uger bliver ti forskellige dokumentarfilm om demokratiets mange afskygninger vist på 42 tv-stationer på alle kontinenter - lige fra DR over den arabiske kanal Al Arabiya til australsk, britisk og tysk tv. Forventningen er, at programmerne vil blive set af et sted mellem 200 og 300 millioner seere i ikke færre end 192 lande, som de 42 tv-stationer sender ind over.

I DR bliver den første film - ’De forbandede tegninger’ - vist på DR1 søndag den 7. oktober klokken 22.05, og de resterende film kan ses på DR2 i uge 41. Derudover har projektet store webaktiviteter på både www.dr.dk/demokrati og den internationale hjemmeside www.whydemocracy.net, hvor tanken - ifølge Mette Hoffmann Meyer - er at få unge mennesker fra hele verden til at diskutere demokrati med hinanden.

Ideen til ’Why Democracy?’ opstod i 2003, da store dele af den vestlige verden i demokratiets navn gik i krig i Irak. De ti film i projektet er optaget i Kina, Indien, Japan, Liberia, USA, Bolivia, Danmark, Afghanistan, Ægypten, Pakistan og Rusland, og de fokuserer på de evige spørgsmål om demokratiets mange afskygninger.

Den kinesiske film ’Stem på mig’ skildrer for eksempel et opsigtsvækkende kinesisk demokrati-eksperiment, hvor skolebørn konkurrerer om at blive klassens valgte talsmand - under skarp overvågning af de ambitiøse forældre. I den pakistanske film spørger instruktørerne, hvad demokrati betyder i Pakistan, hvor regeringschefen, taler varmt for demokrati, selv om han selv er kommet til magten ved et militærkup. Og den amerikanske film ’Taxa til helvede’ dokumenterer, at USA i sin kamp for at udbrede demokrati i Irak og Afghanistan selv bryder nogle af demokratiets vigtigste spilleregler.

Det danske bidrag til ’Why Democracy?’ er en personlig dokumentarfilm instrueret af Karsten Kjær som i en personlig dokumentarisk rejse følger op på, hvordan og hvorfor 12 tegninger i et lille land som Danmark med godt fem millioner indbyggere kunne blive hvirvlet ud i en konflikt med muslimer over hele verden med fokus på demokrati og ytringsfrihed.

DR2 sætter også fokus på demokrati på de to temadage i uge 41, nemlig tirsdag og lørdag. Filmene, der indgår i projektet ’Why Democracy?’ er støttet af Danida og Det Danske Filminstitut, og efter de har været sendt, vil de indgå i filminstituttets distribution til skoler og biblioteker.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002