Kontakt os


 

DR's arkiv bliver elektronisk
Onsdag 30. maj 2007
Af Stig Hartvig Nielsen
 
DR og en lang række rettighedsorganisationer - samlet i COPY-DAN - har skabt verdenshistorie med en ny rettighedsaftale. Efter 10 års uenighed om rettighederne er tingene nu løst efter fire måneders intensive forhandlinger. Aftalen, der er den første af sin art i verden, sikrer, at indhold fra DR's enorme arkiv fra den 1. januar 2008 kan komme danskerne til gode på alle DR's kanaler og platforme.
Med den nye aftale kan DR finde perlerne fra arkivet og præsentere dem i nye sammenhænge på både dr.dk og som klip i udsendelser på alle tv- og radiokanaler.

"Det er gennem radio og tv, at danskerne har fået mange af deres fælles oplevelser de seneste 82 år. Med den nye aftale kan vi gå på jagt i DRs mere end 30 km arkivhylder, finde perlerne og bruge dem i nye sammenhænge. Vi vil kunne forankre, glæde og give ansigt og stemme til danskernes fælles historie - til glæde for både de yngste og de ældste," siger DRs mediedirektør Lars Grarup.

På baggrund af aftalen går DR nu i gang med at udvikle en lang stribe tilbud.

Aftalen kommer ikke mindst børnene til gode. DR's brede vifte af børneindhold flytter ind på dr.dk, hvor børnene - alene eller sammen med deres forældre - vil kunne gå på opdagelse.

På kulturfronten åbner den nye aftale også nye muligheder. For eksempel har DR snart premiere på et interaktivt forfatteratlas.

På sigt vil danskerne også få mulighed for at søge i arkivet, så de kan opleve tiden, holdningerne og ikke mindst sproget i en bestemt periode – eller for eksempel søge på et bestemt emne og få det belyst gennem skiftende generationers briller.

Ønskelisten er det første projekt, DR går i luften med. Her får danskerne allerede i år mulighed for at påvirke, hvilke udsendelser DR først skal digitalisere og gøre tilgængelige på dr.dk. Man vil kunne vælge mellem masser af programmer inden for 10 forskellige kategorier. De første udsendelser fra ’Ønskelisten’ bliver tilgængelige på dr.dk den 1. januar 2008.

Aftalen er en hel ny måde at løse klarering af rettigheder på. Metoden er særligt velegnet på områder, hvor ny teknologi gør det muligt at bruge en meget stor mængde forskellige rettigheder. Aftalen er unik ved, at alle de 26 organisationer, som repræsenterer rettigheder i DR's arkiv, er med i den. Dermed har rettighedshaverne i fællesskab gennem COPY-DAN påtaget sig det møjsommelige arbejde med at identificere de enkelte rettighedshavere og fordele vederlagene.

KODA’s vicedirektør Martin Gormsen mener, at alle de mange rettighedsorganisationer, som er med i aftalen, har udvist stor fremsynethed.

"Det er i den digitale verden nødvendigt med helt nye aftaleformer, og det er aftalen et vellykket eksempel på. Kunsterne og kulturproducenterne er rigtig glade for gennem COPY-DAN at kunne hjælpe DR med at gøre arkivet tilgængeligt for alle danskere," siger han.

DRs mediedirektør Lars Grarup er glad for, at det i løbet af de sidste fire måneder er lykkedes DR og rettighedshaverne i et tæt samarbejde at skære igennem en gordisk rettighedsknude, som parterne har kæmpet med i mere end 10 år.

"Det bedste af det hele er, at aftalen er indgået til alles fordel. Nu ser vi frem til at fortsætte forhandlingerne med rettighedshaverne, så vi kan få 'Pakke 2' på plads. Den vil gøre det muligt for os at lave nye temakanaler på både digitalt tv og radio. Den første kanal, DR har i støbeskeen, er en kombineret børne- og historiekanal, men vi kan forestille os mange flere kanaler, som vi vil elske at kunne tilbyde danskerne," siger Lars Grarup.

Aftalen griber ikke ind i eksisterende aftaler, men dækker alle områder, hvor DR ikke i forvejen har haft aftaler. Aftalen gælder for alle programmer, som DR helt eller delvist har finansieret, og som er udsendt før den 1. januar 2007 - med musikradioprogrammer og oplæsning af bøger i deres helhed som eneste undtagelser. Der er dog en såkaldt hold back-periode på 10 år for dramaproduktioner og oplæsning af litteratur og på seks år for øvrige programmer.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002