Kontakt os


 

’Olie, sved og boreplatforme’
Tirsdag 25. juli 2006
Af Karsten Jensen
 
’Olie, sved og boreplatforme’ er titlen på Discovery Channels nye serie om det barske liv på de boreplatforme, der blev ødelagt af orkanerne Katrina og Ritas hærgen i august sidste år. Det er en fængslende historie om mænd, der udfører det hårde og beskidte arbejde med at genoprette olieforsyningen.
Alle har hørt om orkanerne Rita og Katrina, der hærgede New Orleans sidste sommer. De færreste ved, at orkanerne også truede den nationale sikkerhed i USA. Skaderne var enorme: 121 boreplatforme blev totalt ødelagte, 71 platforme blev svært beskadigede, 5 raffinaderier smadret og 148 olie- og gasrør revet over. Orkanerne ødelagde dermed USA’s største oliefelt, og på kort tid blev 20 % af olieforsyningen afbrudt, hvilket gjorde USA yderst afhængig af olien fra bl.a. Mellemøsten.

I serien ’Olie, sved og boreplatforme’ følges de mænd, der efter orkanerne begyndte på arbejdet med at genoprette olieforsyningen og reparere skaderne. Det er mænd med stort M, der har påtaget sig det beskidte arbejde med at operere tonstungt maskineri langt ude til havs, og i det rå og barske miljø, der hersker boreplatformene, er tonen mellem mændene bestemt ikke for sarte sjæle. Her står rigtige mænd over for en hverdag i næsten 10 meter høje bølger, silende regn og orkanagtige vindstød på mere end 35 m/s.

I hver episode kæmper mændene ved hjælp af verdens største maskiner med at udføre reparationer af rørnettet mere end 300 meter under havets overflade. De amerikanske olieselskaber har hyret en flåde af skibe og en hær af arbejdsfolk fra alle verdenshjørner. Hver episode skildrer sammenspillet mellem teknologien, videnskaben og mændene, der arbejder under de mest ekstreme forhold.

Første episode, der bliver vist på Discovery Channel tirsdag den 29. august kl. 22, sætter fokus på følgeskaderne efter orkanen Katrina. Mens de fleste var lamslåede over den ødelæggelse og rædsel, der fulgte i kølvandet på Katrina i bl.a. New Orleans, så udspillede der sig ude på havet en helt anden historie, der skulle vise sig at have stor betydning for alle amerikanere. Orkanerne smadrede på deres vej hundredvis af boreplatforme, rørforbindelser og raffinaderier. Olieindustrien måtte derfor iværksætte et kæmpe logistisk projekt: at få udbedret skaderne så hurtigt som muligt. I hobetal blev skibe, pramme, kraner og andet materiel tilkaldt fra hele verden. Det største problem var dog at få fat i arbejdskraft. Mange boreplatforme blev totalt smadret, og mandskabet blev evakueret. De er siden hen ikke vendt tilbage.

I alt vises der seks afsnit


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002