Kontakt os


 

VQ - videnskabsquiz på DR1
Fredag 31. marts 2006
Af Karsten Jensen
 
Hvilke kropshår gør det mest ondt at få trukket ud? Hvilken kælk er den bedste racer? Og hvad er det egentlig, der farver sneen hvid? Hele familien får mulighed for at gætte med, når DR1 har premiere på sin nye videnskabsquiz – VQ - torsdag den 6. april.
Det bliver Peter Hald, cand.scient i kemi, Ph.d-studerende og i sin fritid en ivrig raketbygger, der står i spidsen for den nye quiz. Peter Hald lover udover en masse sjove spørgsmål også en underholdende og helt igennem videnskabelig holdbar forklaring på de mange fænomener, som quizzen tager op. Og han er heller ikke bleg for at involvere quizdeltagerne og demonstrere sine pointer med et og andet videnskabeligt forsøg i studiet eller ude i marken. Det kan for eksempel være, når han skal finde ud af, hvor meget vand en elefant kan ha’ i sin snabel.

For hvorfor pokker nøjes med at tale om tingene, når man nu kan vise det, mener Peter Hald. Han har altid har været bidt af en gal videnskabsmand, og udover sit Ph.d-projejkt inden for nanoteknologi har han blandt meget andet underholdt med kemi-shows på skoler, gymnasier og lokal-tv. Han har også en uddannelse som linieofficer i hæren og har stadig et sommerjob, hvor han underviser unge officerer i at sprænge ting i luften. I sin fritid har han været med til at bygge Danmarks største privatbyggede raketmotor med flydende brændstof. Det kunne høres 12 km væk, da den blev fyret af.

"Jeg vil godt gøre op med den irriterende fordom om, at så snart du gør noget grundigt, så er det kedeligt. Naturvidenskab er alt andet end kedeligt," siger han og fortæller videre om den nye quiz.

"To deltagere konkurrerer med hinanden i hvert program. De to deltagere har haft nogle særlige oplevelser, der knytter sig til de emner, vi tager op, men de ikke eksperter. I quizzen får de dels spørgsmål, der har med deres 'speciale' at gøre og dels nogle almene spørgsmål. I den afsluttende finalerunde skal de udføre et praktisk eksperiment, og den, der vinder, får sine point fordoblet og ganget med ti, som så udbetales i gode danske kroner."

Men selv om man altså ikke kan sætte en finger på den videnskabelige del af quizzen, bliver den aldrig så nørdet, at almindelige dødelige ikke kan gætte med hjemme i stuerne.

"Der bliver masser af muligheder for både at gætte med, more sig og tænke: Hold da op, det vidste jeg ikke, at jeg gerne ville vide," slutter Peter Hald. Han har foreløbig lovet at være videnskabelig quizmaster for VQ i de næste syv uger

Programmet har premiere den 6. april kl. 20.30.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002